Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság;112Press 2018. július 03.

Tanácsok az aratási tüzek megelőzéséhez a katasztrófavédelemtől

Aratás idején is figyeljünk a tűzesetek megelőzésére, megkezdődtek a nyári betakarítási munkák.

A gazdálkodóknak a betakarítási munkák során használt, ötnél több mezőgazdasági járművet érintő műszaki ellenőrzést, annak tervezett időpontját 10 nappal előbb írásban a katasztrófavédelmi kirendeltségnek be kell jelenteni. A műszaki ellenőrzésről jegyzőkönyvet kell készíteni, amelynek 1 példányát a járművön el kell helyezni.

A hatósági szakemberek a műszaki ellenőrzésekről készült jegyzőkönyveken túl a mezőgazdasági erő és munkagépeken elhelyezett tűzoltó-készüléket, az aratógépen a hajlékony földelő-vezeték meglétét, valamint az akkumulátor nehezen éghető, villamosságot nem vezető anyagú védőburkolatának megfelelőségét, a biztosítékdobozok és a kipufogó-vezeték, szikratörő műszaki állapotát ellenőrzik.

A katasztrófavédelem munkatársai az érvényes jogszabályok alapján felhívják a figyelmet, hogy a kalászos termény betakarítási, szalma-összehúzási és bálázási munkáiban legalább 1 db 21A és 113B vizsgálati egységtűz oltására alkalmas tűzoltó-készülékkel kell rendelkezni a munkagépnek.

Tarlótűz Vép közelében

Az üzemelő erő- és munkagép kezelője a munkavégzés megkezdése előtt és annak befejezése után köteles a kipufogó-vezeték és szikratörő műszaki állapotát felülvizsgálni és a rárakódott éghető anyagtól megtisztítani.

kombajn_resize

Figyelni kell arra is, hogy sehol ne csepegjen az üzemanyag vagy hidraulika-folyadék, mert ez segítheti a tűz terjedését. A tartalék üzem- és kenőanyagot az erő- és munkagéptől, a kazaltól és a gabonatáblától legalább 20 méter távolságra kell elhelyezni. A járműveken nyílt láng használatával járó karbantartási munka gabonatáblán, szérűn és a rostnövénytároló területén nem végezhető.

2018.06.20.Narda -olvasói fotó

Munka végeztével az aratógépet, az erőgépet és az egyéb munkagépet a lábon álló gabonatáblától, a tarlótól, a kazaltól legalább 15 méter távolságra kell elhelyezni. Ha ez a távolság nem biztosítható, akkor 3 méter széles védőszántáson kívül kell a munkagépet elhelyezni.

tarlotuz

Az aratás tűzvédelmi szabályai

  • A kalászos termény betakarítását a közút és a vasútvonal mentén kell először elvégezni. A learatott kalászos terményt, szalmát a vasútállomástól legalább 100 méter távolságon belül el kell távolítani, és legalább 3 méter széles védőszántást kell alkalmazni.
  • A gabonatáblán a járművek, erő- és munkagépek vezetőfülkéiben nem szabad dohányozni.
  • A szalmaösszehúzást és a kazalozást végző erőgép az összehúzott szalmát és kazlat csak olyan távolságra közelítheti meg, hogy az erőgép égésterméke vagy annak elvezető csöve gyújtási veszélyt ne jelentsen.
  • A szalmaösszehúzásban és a kazalozásban részt vevő erőgépet a ráhullott szalmától, szénától rendszeresen meg kell tisztítani.
  • Az összehúzott szalma alapterülete nem haladhatja meg az ezer négyzetmétert.
  • A szabadban összerakott kazlak között a nagyobb kazalmagasság háromszorosát, de legalább 20 méter távolságot kell tartani.
  • A kazlakat úgy kell elhelyezni, hogy a második sorban levő kazal az előző sorban levő két kazal közé kerüljön.
  • Építményektől, vasúti vágányoktól legalább 100 méter, közúttól, erdőtől, lábon álló gabonától legalább 25 méter és nagyfeszültségű, föld feletti villamos vezetéktől a legfelső villamos vezeték és talaj közötti távolság háromszorosa, de legalább 20 méter tűztávolságot kell tartani.
  • Az előírások figyelmen kívül hagyása, vagy az emberi gondatlanság tűz kialakulásához vezethet, ezért a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a gazdálkodók figyelmét a fenti szabályok betartására.

Az M86-os mindkét oldalán égett a tarló Szombathely határábanKiégett egy kombájn KemenesmagasinálKiégett kombájn Felsőcsatár mellett, 2015. júliusábanTarlótűz oltása Szombathely határábanTarlótűz Vép közelébencímkék: aratás tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.