Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Főügyészség 2019. december 11.

Álrendőr ellenőrizte a nyugdíjként kapott bankjegyeket - el is szaladt a pénzzel

Évtizedes csalás szedi még mindig az áldozatait és valószínűleg mindig lesznek, akik bedőlnek a "lehet, hogy hamis bankjegyeket kapott nyugdíjként, hadd ellenőrizzük" trükknek.

A Körmendi Járási Ügyészség kifosztás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki a vád szerint 2018. júniusában Körmenden, az egyik társasházba kaputelefonon becsengetett a szépkorú sértetthez és bár a feltett kérdésre nem válaszolt, a sértett mégis beengedte a lépcsőházba és ajtót is nyitott neki.

A vádlott a sértettnek valótlanul azt állította, hogy a rendőrségtől jött, mert hamis pénzzel fizettek a sértettnek és emiatt ellenőriznie kell a pénzét.

kifigyelt pénz

A valótlan állításának igazolására a vádlott egy fényképes papírt is mutatott a sértettnek igazolvány gyanánt. A sértett kérdéseire elmondta a vádlott azt is, lehetséges, hogy a postás hozta a hamis pénzt, és kérte, hogy mutassa meg a postai szelvényt, amellyel a kézbesítő átadta a sértett nyugdíját.

Miután a vádlott az aznap kézbesített nyugdíj szelvényét megnézte, megkérte a sértettet arra, hogy mutassa meg a készpénzt, mert ellenőriznie kell, hogy az hamis-e. A sértett megmutatta a vádlottnak az egyes címleteket, majd az éppen telefonáló lányának elmondta, hogy itt van egy férfi a rendőrségtől, mert hamis pénzzel fizettek neki.

A vádlott ekkor átvette a telefont a sértettől és közölte, hogy nincs gond, nem hamis a pénz, majd az időközben letett 120.000 Ft-ot felkapta és a lakásból elmenekült.

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Körmendi Járásbíróság fog dönteni.

Bemászott a házba és alvó sértett mellől lopott

A Körmendi Járási Ügyészség kifosztás bűntette és lopás vétsége miatt emelt vádat azzal a rovott múltú nővel szemben, aki a vád szerint 2018. júliusában éjszaka hatolt be egy Körmend közeli községben lévő családi házba a nyitott kerítéskapun keresztül és az ott lévő, szintén nyitva felejtett autóból készpénzt lopott el, amely az egyik sértett tulajdonát képezte.

Ezt követően a családi ház ugyancsak nyitott ablakán keresztül, a szúnyogháló beszakítását követően bemászott a házba és a konyhából, valamint a nappaliból ékszereket és készpénzt, valamint egy további, alvó sértett mellől, annak védekezésre képtelen állapotát kihasználva mobiltelefont tulajdonított el.

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Körmendi Járásbíróság fog dönteni.

A Körmendi Járási Ügyészség mindkét ügyben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta a vádlottakkal szemben.

A kép illusztráció.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.