Barion Pixel
Szerző: Die Presse / Telex / 112Press 2021. szeptember 12.

Videó: Alacsonyan repülő C-17 Globemaster katonai repülőgép Celldömölk közelében (archív)

Az osztrák légtérben a megengedettnél lényegesen alacsonyabban repülő, magyar felségjelű C-17 Globemaster katonai teherszállító repülőgép kapcsán kérdezte olvasónk, hogy az a légijármű azonos lehet-e azzal, ami egy korábbi, baleseti helyszínen készült videónkban látszott? A válasz: igen. Most megmutatjuk hosszabban is.

Az osztrák Die Presse írta meg, hogy egy magyar felségjelű C-17 Globemaster katonai repülőgép az engedélyezett10.000 méternél lényegesen alacsonyabban, 1000 méteres magasságban repült Ausztria légterében. A repülőgép légvonalban 300 kilométerre volt a pápai légibázistól, amikor osztrák felségjelű Eurofighter vadászgépek érkeztek a katonai teherszállító mellé.

A C-17-eskatonai gépet az Attersee-től kísérték vissza osztrák katonai repülőgépek

A C-17-es az előírt magasságra emelkedett és visszatért Magyarországra. Az incidenst mind a két ország vizsgálja. A Stratégiai Légiszállítás Képesség parancsnoksága a Telex-nek elküldött válaszban arról írt, hogy éves diplomáciai engedéllyel rendelkeznek az Ausztria fölött történő átrepüléshez. Vizsgálják az incidens körülményeit, a jövőben pedig törekednek arra, hogy elkerüljék a hasonló jellegű eseményeket.

Olvasónk egy májusi, halálos baleset helyszínén készített videónkban látott alacsonyan szálló katonai repülőgépet és arról érdeklődött, hogy a két esetnél ugyanazt a gépet látták-e? A válaszunk: igen.

Azokat a hazai sajtóbeszámolókat kicsit túlzónak tartjuk, ahol arról írnak, hogy a C-17-es Ausztriában szinte súrolta a fák koronáját és a háztetőket. Valójában arról lehetett szó, hogy az alacsonyan (de nem 30 méteren!) repülő nagyméretű katonai teherszállító látványához ott sincsenek hozzászokva, vagy egyszerűen kellett valami hangzatos felütés a cikkbe, hogy félelmetesebbnek tűnjön az incidens.

Korábban többször beszámoltunk arról, hogy a szokatlanul alacsonyan repülő, gyakorlatozó C-17 Globemaster miatt  megkeresték szerkesztőségünket olyanok, akik azt hitték, hogy bajban lévő repülőgépet láttak. Videónkban pedig jól látható, hogy a termetes repülőgép magasságát, távolságát tényleg nehéz pontosan megsaccolni.

Mutatunk egy képkockát a videóból:

C-17 Globemaster Celldömölk közelében

(Bízunk benne, hogy nem kell leírni, hogy a C-17-es nem repült át a szélerőmű lapátjai között...)
 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.