Frissítve: 2013. július 24.

A rendőrt ki kell kerülni - karos forgalomirányítási verseny élesben

Vasi rendőrök foglalták el a regionális verseny dobogóját, Szombathely forgalmas kereszteződésében adtak számot a tudásukról. Mi pedig a fejünket fogtuk a közlekedők bénázásain.

Három megye - Veszprém, Zala, Vas - húsz közlekedési rendőre vett részt azon a megmérettetésen, ahol karos forgalomirányítási képességeiket mutatták meg a szakmai zsűrinek, éles szituációban. A regionális versenyt a tavalyi országos győztes, a vasiakat erősítő Puklér András törzszászlós nyerte. Ő egyébként a Szombathelyi Rendőrkapitányság baleseti helyszínelője, sok képgalériánkban látható.

A megmérettetés kapcsán ezúttal is számos hajmeresztő mutatványt láttunk a járművezetők és a gyalogosok részéről. Rengetegen vannak, akik nincsenek tisztában a rendőri karjelzésekkel, számukra a rendőr az az objektum, amin biztosan nem szabad áthajtani, mert azért nagyobb büntetés jár, mint a tiloson átgurulásért.

Kezdjük a gyalogosoknál, ők azok, akik leginkább zavarba jöttek a kikapcsolt lámpáknál, amikor a rendőrt figyelve kellett volna elindulniuk. Nagyon sokan orosz-rulett szerűen indultak el. Volt, aki a biztonság kedvéért arrébb ment 10 métert, hogy ne a zebrán kelljen átmennie.

Pedig nem bonyolult a dolog, azt kell elképzelniük, hogy a rendőr előttük áll. Ha az arcát, vagy a tarkóját látják (azaz a rendőr szembe, vagy háttal áll nekik), akkor az azt jelenti, hogy meg kell állniuk. Ha "oldalról" látják a rendőrt, akkor körültekintés után mehetnek. Ilyenkor érkezhet kanyarodó autó.

A másik csoport, ahol jelentős hiányosságok mutatkoznak azok a kerékpárosok. Sokuknak nincs jogosítványa, de mivel ők is a gépjárművek között közlekednek, így elvárható lenne, hogy tisztában legyenek alapvető dolgokkal. Sajnos rengeteg bringásnak fogalma sem volt arról, mit kell csinálnia. Volt, aki még a sípszóra sem nézett fel, mereven bámulta a kerék előtt az aszfaltot és tekert, tekert, ne kelljen felelősséget vállalnia a hibájáért.

A legkomolyabb problémát viszont azok a járművezetők jelentik, akik minimum négy keréken gurulnak és elképzelésük sincs, mit hadonászik az úttesten a rendőr azzal a nagy bottal. Most is többen voltak, akik elhajtottak a forgalomirányító mellett, hiszen a lámpa sárgán villogott és "nekik volt elsőbbségük".

Sajnos buszsofőr is hibázott és nem túl szerencsés, hogy éppen iskolásgyerekeket szállító busz hajtott át a tilos jelzésen. Számszerűleg nézve azonban nagyságrendileg többen voltak azok, akik már tudták, mit kell tenni. Aki odafigyelt a rendőrökre, az még a karjelzések ismerete nélkül is kitalálhatta, mit vár tőle a forgalomirányító. Hosszú videónkban most otthonról lehet megnézni a rendőröket és talán lesznek olyanok, akik ebből is tanulnak.

A Vas MRFK közleménye
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság, a Vas Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségével együttműködve tartotta meg a karos forgalomirányító verseny regionális döntőjét 2013. április 9-én.
Karos forgalomirányítási verseny Szombathelyen
Jobbról Puklér András az első és Gueth Rajmund, a második helyezett

A húsz versenyző közlekedési és szakmai teszt kitöltése során elméletben, majd ezt követően a gyakorlatban is bizonyíthatta tudását. Az eseményen a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság és a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közterületi szolgálatot ellátó tiszthelyettesei és zászlósai vettek részt.

A képzeletbeli dobogó legfelső fokára Vas megye vonatkozásában Puklér András r. törzszászlós, a Szombathelyi Rendőrkapitányság baleseti helyszínelője állhatott fel, így ő képviselheti a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságot a Budapesten tartandó országos döntőn, valamint a megyék közötti összesítésben is ő érte el a legjobb eredményt.

A második helyen Gueth Rajmund r. törzszászlós, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság járőrvezetője, míg a harmadik helyen Burics Róbert r. zászlós, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság járőrvezetője végzett.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.