Barion Pixel
2013. november 04.

A fűtési szezon veszélyei

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság lakossági fórum keretében nyújt tájékoztatást az illetékességi területén levő társasházak kezelőinek, közös képviselőinek a fűtési szezon veszélyeiről.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mindhárom kirendeltsége szervez a megelőzés jegyében lakossági fórumot, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet a fűtés megkezdése előtti ellenőrzések jelentőségére, a kémények és gázkészülékek, tüzelőberendezések felülvizsgálatára. A fórumon arra is rávilágítanak, hogy ezen ellenőrzések elmaradása súlyos következményekhez, kéménytüzekhez, füstmérgezésekhez, vagy akár szénmonoxid-mérgezéshez is vezethet.

A szén-monoxid gáz jelenlétét fizikai tulajdonságai – színtelen, szagtalan – nehéz időben érzékelni, ezért könnyen tragédiát, halált okozhat. A megelőzés érdekében a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a következőket tanácsolja a társasházak képviselőinek:

Ne akadályozzák a kéményseprők rendszeres ellenőrzését, felülvizsgálatát, a kémény tisztítását, minden esetben engedjék be a kéményseprőt!

  • A kémény állapotát előírt időszakonként – gázüzemű berendezés esetén évente, szilárd és olajtüzelésű berendezés esetén félévente – ellenőriztessék!
  • A gázkészüléket (kazán, bojler, konvektor) is évente vizsgáltassák felül!
  • A gáz csatlakozóvezetékeket 10 évente a felhasználói berendezéseket 5 évente gázszerelő szakemberrel felül kell vizsgáltatni!
  • A tüzelőberendezések üzembe helyezését mindig bízzák szakemberre!
  • Gyakori probléma, hogy a jól záró, hőszigetelt nyílászárók nem biztosítanak utat a levegő cseréjének, ezért különösen fontos a szellőztetés!
  • Nagy segítséget nyújthat a gáz jelenlétének érzékeléséhez, és az azonnali reagáláshoz szénmonoxid-érzékelő készülék beszerzése!

A „csendes gyilkosként” is emlegetett szén-monoxid szervezetre gyakorolt hatása könnyen összetéveszthető egyéb betegségek tüneteivel, először rosszulléttel, szédüléssel, hányingerrel, fáradtsággal jár, de hamar halálos kimenetelű is lehet. A fenti tanácsok betartásával a gáz lakásban való felgyülemlése és a mérgezés kockázata jelentős mértékben csökkenthető!

A Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen október 29-én kaptak tájékoztatást a közös képviselők, majd Sárváron november 11-én, Körmenden pedig november 13-án kerül sor a lakossági fórum megtartására.

Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.