Frissítve: 2013. augusztus 08.

A csepregi vízibaleset mentése videón

A vízi mentők szonárja talált rá az elsüllyedt vízibiciklire, mellette a 20 éves szombathelyi fiatalember holttestére a csepregi horgásztóban. Helyszíni beszámoló a kiemelésről.

Mint arról a baleset után nem sokkal beszámoltunk, hétfőn a kora esti órákban eltűnt a csepregi horgásztóban egy 20 év körüli vízibiciklis fiatalember. A helyszínen begyűjtött adatok alapján ,három fős társaság sétált a 26 hektáron elterülő tó partján, amikor egyikőjük felfedezett egy partra húzott - mint később kiderült javítás alatt álló - vízibiciklit. A szombathelyi fiatalember a vízre lökte a járművet és feltehetőleg egyedül betekert a tó közepéig.

Parton maradt társai a segélykiáltásaira figyeltek fel. Úgy tudjuk, a jármű féloldalasan előre bukott és süllyedni kezdett. Az egyik fiú megpróbált beúszni, hogy segítsen, de nem járt sikerrel, ezután tárcsázták a segélyhívót. A csepregi önkéntes tűzoltók percek alatt a helyszínre értek, majd búvárok segítségével megkezdték a kutatást a zavaros, iszapos aljú tóban. Bójákkal jelölték ki azt a helyet, amit a szemtanúk megjelöltek és mint később kiderült meglehetősen pontos volt az irány. A keresésbe egy radarral felszerelt motorcsónak is beszállt, de éjfélig nem találták meg sem a vízibiciklit, sem a fiatalembert.

Másnap folytatódott a keresés, ekkor már a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata is beszállt a kutatásba. Végül az ő nagy teljesítményű szonárjuknak köszönhetően délután megtalálták a fejreállt járművet, két méterrel arrébb pedig a szombathelyi fiatalember holttestét, közel 2,5 méteres mélységben. Az iszappal is küzdő búvárok a testet egy hordágyhoz rögzítették, amit csónakkal vontattak partra és az egyik stégre emelték ki a szerencsétlenül járt fiút. Úgy tudjuk az a barátja azonosította, aki megpróbált beúszni érte. A szintén huszonéves fiatalember a pár másodperces azonosítás után megtörve lépett ki a stégről és egy idősebb férfiba karolt. A tűzoltók vízzel kínálták és nyugtatták.

vb16

Nem sokkal messzebb közeli ismerősök borultak sírva egymás nyakába. Szertefoszlott a minimális esély, hogy még élve előkerül a fiú valahonnan a nádasból. Úgy tudjuk, a halálesettel kapcsolatban bűncselekmény gyanúja nem merült fel. A fiatalembernél nála volt a mobiltelefonja és a kulcsa. Cipőben találták meg, ami azt jelezheti, hogy nem volt víz a vízibicikli lábterében, amikor elindult.

A parton több stég és horgászkunyhó van. Ezeknél tábla jelzi, hogy magánterületek. Van, ahol léc, vagy drótkerítés, máshol jelzés értékű, de könnyen kikerülhető, vagy átléphető kerítés jelzi, hogy magánterületről van szó. Több helyen láttunk kikötött csónakot. Egy helyi horgász elmondta: nem érdemes ezeket lakatolni, ha akarják így is, úgy is ellopják. Egy másik horgász pedig azt mondta, előző nap 17 órakor még látta a partra húzott vízibiciklit. Gazdája vasárnap utazott haza. A horgásztanyák egy része osztrák tulajdonban van.

vb8

A holttest elszállítása után megkezdődött a légpárnákkal megemelt, motorcsónakhoz rögzített jármű partra vontatása is. A vízzel feltelt légkamrák miatt a vízibicikli több mázsát nyomott, csak lassan lehetett vele megközelíteni a partot, majd többszöri nekifutásra sikerült partra vontatni, miután kiszerelték a dugókat és a víz kiömlött a szerkezetből. Azt majd a szakértő állapítja meg, miért süllyedt el az elkötött vízibicikli.

A mentésben segédkező Savaria Dive Búváregyesület egyik búvára, Kiss Henrik a112 Press-nek elmondta, az áldozat feltehetőleg pánikba esett és így már nem tudott racionálisan gondolkodni. Görcsösen ragaszkodott a süllyedő vízi járműhöz, mert számára az volt az egyetlen stabil pont a víz közepén. A fuldokló kimentése ezért sem egyszerű feladat, mivel könnyen víz alá ránthatja a megmentésére sietőt is.

vb14

Hétfőn egy egyszerű csínytevés végződött tragédiával. A fiatalember nem ellopni akarta a vízibiciklit, csak tekerni vele egyet a szép környezetben. Azt, hogy a férfi tudott-e úszni nem tudtuk meg egyértelműen. Volt, aki azt állította, a bajban lévő fiatalember azt kiabálta "Segítsetek, nem tudok úszni!", ezzel szemben olyan is akadt, aki tudni vélte, hogy a szombathelyi férfi a Balaton-átúszáson is indult.

Csak remélni tudjuk, hogy ez az eset elgondolkodtatja azokat az úszni nem tudó fiatalokat, akik a nyaralásukat valamilyen vízparton töltik, vajon érdemes-e kockáztatni az életüket egy pár perces kaland reményében?


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.