Barion Pixel
Szerző: GyMS MRFK 2018. október 27.

8 ittas sofőr akadt horogra Győr-Mosonban

Ittasan okozott balesetet egy 26 éves férfi Sopronban. Autójával nekiütközött egy szabálytalanul várakozó tehergépkocsinak és egy fának is. Rajta kívül még hét esetben jelzett pozitív értéket az alkoholszonda Sopronban és Győrben.

A rendőrök Sopronban egy közlekedési balesetnél intézkedtek 2018. október 27.-én hajnalban. Egy 26 éves sofőr Sopronban a Lackner Kristóf utcáról balra kanyarodása közben először egy másik – az úttesten szabálytalanul várakozó – tehergépkocsinak, majd a menetiránya szerinti bal oldalon egy fatörzsnek  ütközött. A gépjárművezetővel szemben alkalmazott alkoholteszter pozitív értéket mutatott, ezért a rendőrök a férfit elfogták és a rendőrkapitányságra további mintavételre előállították.

Fotó: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Közlekedésbiztonsági ellenőrzést tartottak a járőrök Győrben, ennek alkalmával a József Attila úton 2018. október 26.-án az esti órákban 2 sofőrt, míg a Nádor aluljárónál október 27.-én hajnalban szintén 2 gépjárművezetőt igazoltattak. Az ellenőrzéskor a vezetőkkel szemben alkoholtesztert alkalmaztak, ami mind a négy sofőr esetében pozitív értéket mutatott, ezért őket elfogták és a rendőrkapitányságra további mintavételre előállították.

Ugyanezen a napon Sopronban is ellenőrzést tartottak a rendőrök. Ennek során kora délután a Teleki Pál utcában,  illetve a Somfalvi úton, majd az esti órákban a Híd utcában igazoltattak három sofőrt. Velük szemben is alkoholtesztert alkalmaztak, ami mindhárom gépjárművezetőnél pozitív értéket mutatott, ezért őket elfogták és a Soproni Rendőrkapitányságra további mintavételre előállították.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a gépjárművezető figyelmét, hogy már kismértékű alkoholfogyasztást követően is az alábbi veszélyhelyzetek léphetnek fel a vezetés során:

  • Aki alkohol fogyasztását követően vezet, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látás megromlása általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas járművezető azt hiszi, hogy a látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet.
  • A mozgásai pontatlanabbá válnak. Vezetés közben nagy szükség van a mozgások pontos irányítására, a kéz- és lábmozgások összerendezésére. Alkohol hatása alatt a gépkocsik vezetői nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.
  • Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll.

A megyei rendőr-főkapitányság a balesetek elkerülése miatt kéri a gépjárművezetőket, hogy tartsák be a közlekedési szabályokat és alkohol fogyasztását követően ne üljenek a volán mögé!


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.