Barion Pixel
Szerző: Tatabányai Járási Ügyészség 2019. május 15.

3400 tyúk elpusztulása miatt vonták felelősségre a tulajdonost - felfüggesztett börtönt kapott

Állatkínzás bűntette miatt nyújtott be vádiratot egy gazdasági társaság ügyvezetőjével szemben a Tatabányai Járási Ügyészség, akinek a mulasztása miatt kb. 3400 tyúk hullott el. Az elsőfokú bíróság – az ügyészség indítványa alapján – a férfit végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre és az állattartással kapcsolatos foglalkozástól eltiltásra ítélte.

Az elkövető egy Kft. ügyvezetőjeként 2018. február hónapban kb. 3800 db tyúkot vásárolt, melyet a Komárom-Esztergom megyei telephelyén tartott. A férfi a tyúkokat egészen 2018. június végéig megfelelően gondozta, ellátta a szükséges takarmánnyal és vízzel. Ezt követően vádlottnak anyagi nehézségei keletkeztek, az állatokat 2018. július hónap közepétől  2018. július 25-ig terjedő időszakban magára hagyta.

A kép illusztráció - Forrás: www.africabusinessclassroom.com

A vádlott nem ment ki a telephelyre, az ott lévő állatokat sem takarmánnyal, sem vízzel nem látta el és más személyt sem bízott meg azzal, hogy az állatokról gondoskodjon. A vádlott magatartása következtében a telephelyen tartott tyúkok közül mintegy 3400 elpusztult.

A vádiratban az ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság a vádlottat végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, valamint az állattartó foglalkozástól meghatározott időre tiltsa el.

A Tatabányai Járásbíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben az ügyészség indítványának helyt adott, a vádlottal szemben 1 év 4 hó, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki, valamint 5 évre eltiltotta őt az állattartással kapcsolatos foglalkozástól.

A kép illusztráció.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.