Barion Pixel

Címkéhez rendelt hírek - mustgáz

Veszélyes a mustgáz - fokozott figyelem szükséges ilyenkor a...

2022. szeptember 18.

Veszélyes a mustgáz - fokozott figyelem szükséges ilyenkor a borospincékben

Országszerte zajlik a szőlő szüretelése, sok helyen már a mustot érlelik a pincékben. A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhető, hogy veszélyes mennyiségben felhalmozódjon, illetve balesetet okozzon a gáz.

tovább 0

A mustgáz veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelem - nem...

2019. szeptember 04.

A mustgáz veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelem - nem mérgező, de oxigénhiányos állapotot idéz elő

Egy liter must az erjedése során 42 liter szén-dioxidot termel, ami nehezebb a levegőnél és kiszorítja azt. Egy ilyen pincében rövid úton oxigénhiányos állapotba kerül az ember. Szédülés, eszméletvesztés és halál - ez vár arra, aki elővigyázatlanul megy be a mustgázzal telített pincébe.

tovább 0

Vigyázzunk a mustgázzal - tanácsok a katasztrófavédelemtől

2018. augusztus 07.

Vigyázzunk a mustgázzal - tanácsok a katasztrófavédelemtől

A nyár vége és az ősz a szüretek és a borkészítés időszaka. Minden évben találkozhatunk mustgáz okozta mérgezésekkel, pedig a tragédiák megfelelő körültekintéssel és elővigyázatossággal megelőzhetők.

tovább 0

A mustgáz életveszélyes – tanácsok a mérgezés megelőzéséhez

2017. augusztus 30.

A mustgáz életveszélyes – tanácsok a mérgezés megelőzéséhez

A nyár vége és az őszi idő kezdete a szüret, ezzel együtt a bortermelés fontos időszaka, amely egyik jellemző veszélyforrása a mustgáz. Évről évre csaknem tucatszor riasztják miatta a tűzoltókat és bár egyszerű a balesetek megelőzése, szinte egyetlen esztendő sem telik el tragédia nélkül.

tovább 0