Barion Pixel
Szerző: 112Press 2021. február 17.

Szirénázó mentő elől félrehúzódó autókat előzött záróvonalon Opel Szombathelyen (videó)

A megkülönböztető jelzéseit használó mentőautó elől félrehúzódtak az autók a szombathelyi Vörösmarty utcában, egy járművezető pedig kihasználta, hogy "tiszta az út", de majdnem balesetet okozott.

Balesetveszélyes szituációt örökített meg a fedélzeti kamera, de biztosak vagyunk abban, hogy sokak számára ebben semmi rendkívüli nincs.
 

 

 
A Vörösmarty Mihály utcában tartott a kórház irányába egy szirénázó mentőautó, a gépjárművezetők pedig mindkét oldalon félrehúzódtak a menetirány szerinti jobb oldalra, hogy segítsék a haladását. Ez az ún. mentősáv, aminek köszönhetően késlekedés nélkül tud haladni a mentőautó.
 
Íratlan szabály, hogy a mentősáv felszámolásakor minden jármű az eredeti pozíciójában folytatja az útját. A videóban látható Opel vezetője azonban nem csak ezt az íratlan szabályt szegte meg akkor, amikor lendületesen elhajtott a félrehúzódott járművek mellett.
 
Az Opel vezetője kihasználta, hogy
 
A sofőr a záróvonalat is átlépte és mivel már mozgásban lévő autók mellett is elhajtott, így nem kikerülésről, hanem előzésről beszélhetünk.
 
Az a hátsó kamera felvételén látszik, hogy az Opel vezetőjének fékeznie kell, hogy ne ütközzön neki az egyenesen haladók sávjába, az eredeti helyére visszatérő Toyotának.
 
Az Opel vezetője fékezett, hogy ne ütközzön a sávjába visszatérő Toyotával
 
Érdemes elgondolkodni rajta, hogy ha a két jármű ütközik, akkor ki lenne a felelős a balesetért? Feltehetőleg mindkét sofőr, mivel a záróvonalat áttlépő Opel vezetőjén kívül a Toyota vezetőjének is meg kell győződnie arról, hogy visszatérhet a sávjába.
 
Természetesen nem kizárható az sem, hogy az Opel a mentőautót követte (mert pl. a sofőr hozzátartozóját szállították kórházba), de ez nem ad felmentést a KRESZ alól, illetve megkülönböztető jelzés hiányában a többi sofőrt is váratlanul érheti a jármű felbukkanása.
 

Elengedte a szirénázó mentőt, majd szirénázó MOK elé hajtott a sofőr

 
Tavaly októberben számoltunk be egy közlekedési balesetről, ahol egy szirénázó mentő elől húzódott félre a sofőr, majd miután az elment mellette, azonnal vissza akart sorolni Volkswagenjével a belső sávba. Csakhogy a szirénázó mentőt a szintén szirénázó mentőorvosi kocsi követte, aminek a vezetője már nem tudta elkerülni a balesetet.
 
A szirénázó mentőt elengedte, majd az azt követő szirénázó MOK elé hajtott egy VW Szombathelyen, 2020. októberében

 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.