Barion Pixel
2017. június 06.

Biztonságban a vízpartokon- katasztrófavédelmi tanácsok

Lassan elérkezik az iskolai szünidő, egyre több gyermek tölti szabadidejét a vízparton. Arra figyelmeztetjük a szülőket, hogy ne engedjék a gyerekeket fürdeni ott, ahol nincs kijelölt fürdőhely.

A vizek veszélyeire hívják fel a figyelmet!

Az elmúlt két évben nem kellett a nyári szünetben fürdő gyermeket, vagy felnőttet menteni a tűzoltóknak vagy más szervezeteknek Vas megyében. Ennek ellenére hívjuk fel a figyelmet, hogy csak és kizárólag kijelölt fürdőhelyen szabad a fürdőzni. Vigyázzunk az alkoholfogyasztással is, ezt követően ugyanis tilos a fürdőzés, továbbá jóllakottan, tele gyomorral sem ajánlatos a vízbe menni. A gyengén úszók biztonságuk érdekében csak sekély vízben fürödjenek. Amennyiben valamilyen használati tárgy elsodródik a vízben, lehetőleg ne ússzanak utána, hiszen ezzel az életüket kockáztatják!

A vizek veszélyeire hívják fel a figyelmet!

A vízi járművek használata is fokozott figyelmet igényel, csak a megfelelő szabályok betartásával és képesítések mellett lehet ezeket használni. A kisebb hajókat, csónakokat, kenukat tizennégy év feletti, evezésben gyakorlott és a hajózási szabályokat ismerő személy használhatja.

A vizek veszélyeire hívják fel a figyelmet!

Szinte minden baleset az emberi felelőtlenség miatt történik. Mentéskor mindig az első és legfontosabb szabály az, hogy a mentő személye biztonságban legyen.

A vizek veszélyeire hívják fel a figyelmet!

Baj esetén először mindig hívjunk segítséget és csak utána gondoljuk át, hogy mi tudunk-e tenni valamit a bajbajutott kimentésében. Minél körültekintőbben járjunk el, saját életünket sohase kockáztassuk! Aki nem százszázalékosan biztos a technikai és fizikális felkészültségében, semmiképp se induljon az illető megmentésére. A bajba jutott ember önkéntelenül is veszélybe sodorhatja a mentő személy életét! Míg a szakszerű segítség megérkezik, megpróbálhatjuk például kötéllel vagy bottal segíteni a fuldoklót, miközben a stresszoldásról sem feledkezünk meg, fontos a folyamatos szemkontaktus és nyugtatás.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.