2014. szeptember 16.

Vízhelyzeti össszefoglaló

A hétfő éjszakai tetőzést követően tovább csökkent a Rába folyó vízszintje Körmendnél, elsőfokúra mérsékelték a készültséget. Másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben viszont Rumnál és Sárvárnál, továbbá elsőfokú a folyó Sárvár alatti szakaszán. Tegnap este két embernek kellett elhagynia otthonát Sorkikápolnán.

Lakóházakat veszélyeztetett a víz tegnap délután Vasváron, a György-majorban, ahol a körmendi hivatásos tűzoltók megelőző jelleggel homokzsákokkal védték meg az ingatlanokat és a szarvasmarha telepet.

Kám határában, a szennyvíztisztító telep védelme érdekében megelőző jelleggel homokzsákokat töltenek a helyi önkéntes tűzoltó egyesületek, és megkezdték a védmű megerősítését, magasítását. Munkájukat a katasztrófavédelem helyszíni műveletirányító tisztje irányítja. Az éjszaka folyamán a helyi önkéntes tűzoltók figyelőszolgálatot láttak el a területen.

Három lakóházat zárt el a felgyülemlett csapadékvíz Sorkikápolnán, az Alkotmány utcában. A szombathelyi hivatásos tűzoltók szivattyúkkal dolgoztak a víz eltávolításán. Két embernek ideiglenesen el kellett hagynia otthonát, elhelyezésükről az önkormányzat gondoskodott.

Püspökmolnáriban egy horgásztanyát vett körbe a víz, és ketten bent rekedtek a tanyán. A körmendi hivatásos és vasvári önkormányzati tűzoltók vonultak a helyszínre, és csónakkal hozták a ki a bent rekedt személyeket a vízzel körülvett területről.

A katasztrófavédelem műveletirányító tisztjei, valamint az önkéntes tűzoltó egyesületek folyamatos figyelőszolgálatot látnak el a veszélyeztetett településeken, és felkészülnek az esetleges védekezésre. A megyei katasztrófavédelem felkészült továbbá az erők-eszközök átcsoportosítására, hiszen a következő napokban ismét harmadfokú készültséget megközelítő vízállásra számítanak a folyó Sárvár alatti szakaszán, Vas megyében, a Ragyogó-hídnál.

Jelenleg 6 mellékútvonalon van teljes útzár a vízátfolyások miatt:

• Karakó belterülete
• Molnaszecsőd-Döröske
• Boba és Nagypirit
• Sótony és Ikervár
• Sorkifalud és Sorkikápolna
• Alsószölnök és az országhatár

(Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.