Barion Pixel
2018. június 08.

Jégeső, zivatar, viharos szél is várható késő délutántól a Dunántúlon

Érdemes alaposan megfontolni a szabadtéri programokat pénteken este a Dunántúlon, a járműveket pedig célszerű fedett helyre állítani. Szélvihar, jégeső, nagy mennyiségű csapadék jöhet. Ausztria, Szlovénia és Horvátország is kap a viharból.

Forrás: idokep.hu

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint pénteken késő délutántól, estétől délnyugat felől zivatarrendszer érkezhet, amely éjszaka északkelet felé helyeződik, legkisebb eséllyel a Tiszántúl északi felét érintheti.

Számítani kell heves zivatarokra estétől a Dunántúl nyugati, délnyugati felén, szombaton a déli és középső országrészben, amelyek környezetében viharos/károkozó, helyenként  90 km/h-t meghaladó széllökés és nagy méretű, 3 centimétert meghaladó átmérőjű jég  előfordulhat. Helyenként felhőszakadás  30, néhol  50 mmt meghaladó csapadékmennyiség is valószínű.

A szupercella.hu elemzése a várható eseményekről ide kattintva olvasható.

Két évvel ezelőtti jégverés Szombathelyen

Az idokep.hu figyelmeztetése

Pénteken este érheti el egy erősebb zivatarlánc a Dunántúlt dél felől, melyben a láncba rendeződött zivatarokat heves események kísérhetik. A jelenlegi számítások szerint péntek este 21-22 óra körül léphetik át az első zivatarok a Dunántúl déli, délnyugati határvidékét, majd az esti, éjjeli órákban a Dunántúlon délről észak felé haladva sokfelé kell viharokra készülni. Hevesebb viharok a Dunántúl déli, délnyugati és nyugati megyéiben alakulhatnak ki, melyeket intenzív villámlás, felhőszakadás, jégeső és viharos szél kísérhet, szupercellák kialakulására is van esély. (Forrás.)

Forrás: ESTOFEX

 

A részletes, több országot is érintő ESTOFEX riasztás ide kattintva olvasható, angol nyelven.

 

 

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.