Barion Pixel
Szerző: 112Press 2019. szeptember 20.

Így tűnt el egy nap alatt a volt városi strand főépülete Szombathelyen

Videó a bontásról, 85 évvel ezelőtti újságcikkekkel és a bontást nézők kommentárjaival. Hosszú verzió.

A Markusovszky kórház főbejáratával szemben álló épület egy nap alatt tűnt el.
 
 
 
Építésekor a városi strandfürdő főépülete és gépészeti kiszolgáló épülete volt, később irodáknak és orvosi rendelőnek adott helyet.
 
G0023316
 
"Ebbe még beletették az anyagot" - mondta az egyik nézelődő, amikor a munkagép bontotta a falakat. - "Mennyi garázst, vagy melléképületet lehetne felhúzni ezekből a téglákból...  Pár hete bejártuk az épületet, nyitva voltak az ajtók. Szerkezetileg semmi baja, csak elhanyagolt volt. Kíváncsi leszek rá, hogy a most felépített épületek vajon bírják-e 85 évig, mint ez, amit most bontanak? Voltam a kórház új részlegében, amit pár éve adtak át. Beázik és ujjnyi repedések vannak a mennyezeten."
 
s2
 
A bontási munkálatok csütörtökön délutánra befejeződtek. A Markusovszky utcában porréteg fedte be a parkoló autókat. Ezért a bontást végző cég már előre elnézést kért. Videónkban az is jól látszik, hogy fontos volt az utcafrontra kifeszített háló. 16:13-nál egy parittyaként kilőtt nagy kő látszik, ami belecsapódik a hálóba. Valószínűleg egy megfeszített és visszacsapódó fém elem lőtte ki az utcára.
 
s5
 
Videónk 10. percétől az egyik nézelődő mesél érdekességeket az épületről és a strandról, de korábban is behallatszik egy másik kíváncsiskodó monológja és kommentárja. Egyik férfi sem örült a bontásnak.
 
s9
 
Sztrájk, félreértés, vérfürdő
 
Az 1934-es építkezésnél akadtak zökkenők. Éjjel-nappal zajlott a munka, hogy a feszített határidőt tartani tudják, a munkások azonban kétszer is "bérmozgalmat" indítottak és mivel másodszorra sem kaptak béremelést, ezért beszüntették a munkát. A munkaadó erre közölte, hogy nem ad béremelést és ha kell, új munkásokat hozat.
 
Kis Újság 1934_
 
Az épület végül elkészült, bár helyi korrupció árnya lengte be a beruházást, emiatt a városi építőbizottság lemondott. Aztán a sajtóban cikornyás körítéssel megjelent, hogy csak félreértésről volt szó, így visszavonták a lemondásukat. Így végül "harmonikus közhangulatban" örülhetett a város egész közönsége és a "közismerten puritán személyiségű" polgármester is.
 
A megnyitóünnepséget nem árnyékolta be az sem, hogy a közeli Csepregen öt embert mart meg veszett kutya. A 200 ezer pengős Mabi-kölcsönből épített strandfürdő a Dunántúl legmodernebbjének számított.
 
Új Nemzedék 1934
 
A strandfürdőt vezetékes vízzel táplálták és felmerült, hogy a tavaszi és őszi idényben a szomszédos kórház gépházának gőzével melegítsék a medencéket, ezzel kitolva a strandszezont. Ez azonban nem vált be.  A szombathelyiek azzal támogathatták az építéshez szükséges pénz előteremtését, hogy egy összegben 2, vagy 4 évre megváltották a kabinbérletüket.
 
Szombathelyi Strandfürdő Tánczos Mihály gyűjteményéből
 
Az országos sajtó is beszámolt a szombathelyi "vérfürdőről", amikor a 35 fokos kánikulában vihar csapott le a városra, diónyi nagyságú jéggel, ami komoly, vérző sebeket okozott sok strandolónak.
 
8 órai újság 1934
Szintén országos hír lett 1942-ben, hogy a város polgármestere, dr. Mészáros Hugó kitiltotta a zsidókat a strandról...
 
Székely Nép 1942

Videónkban a  sokat látott épület bontásának főbb momentumai láthatók.

Így tűnt el egy nap alatt a volt városi strand főépülete Szombathelyen


A régi strandfürdő épületének bontása Szombathelyen - Fotó Tánczos Mihály A régi strandfürdő Szombathelyen - Tánczos Mihály gyűjteményéből A Markusovszky kórház és a régi városi strandfürdő légifelvételen - Fotó: Tánczos Mihály A régi városi strandfürdő Szombathelyen - Tánczos Mihály gyűjteményéből Volt városi strandfürdő Szombathelyen - Forrás: Vasi Múzeumbarát Egylet Spiegler Tibor gyűjteményéből

 

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.