Barion Pixel
Szerző: 112Press 2021. február 24.

Videó: Tömeg a szombathelyi oltóponton - 1,5-2,5 órás késéssel jutottak be az időpontra érkezők

A rendőrség és a közterület-felügyelet szerdán reggel szembesült azzal, hogy több száz idős embert hívtak be koronavírus-elleni oltásra a Megyei Rendelőintézethez, Szombathelyen. Addigra azonban dugó és tumultus alakult ki a Március 15. tér környékén.

A rendőrség beengedte a lezárt terekre a személyautókat, illetve a mozgáskorlátozott nyugdíjasokkal behajthattak a járművek az épület elé, amíg az idős emberek kiszálltak. Jellemzően 1,5-2,5 órás csúszással juthattak be az oltásra várók az oltópontokra, ahhoz az időponthoz képest, amire behívták őket.

Tapasztalatunk alapján a legtöbben nyugodtan kivárták a sorukat, ehhez azonban a szombathelyi Agora munkatársai is nagyban hozzájárultak. Az egyébként már használaton kívüli rendelőintézet előtt csupán néhány pad állt a várakozók rendelkezésére, ezért a szomszédos Művelődési és Sportházból székeket hoztak, illetve hangtechnikát, amivel a segítők elérték azt, hogy nem csak a közvetlenül a fal közelében álló idős emberek hallották, ki kerül sorra.

A szomszédos Agora épületéből hoztak székeket az időseknek

Azt is hozzátesszük, hogy a Rendelőintézet főbejáratánál nem túl jó állapotú lépcsőn kellett felsétálniuk azoknak, akikre rákerült a sor. Több idős embert katonák, illetve betegszállítók segítettek fel és le. Volt, akit kerekesszékben cipeltek fel a lépcsőn.

Tömeg a szombathelyi oltóponton

Hiányoltuk a nagyméretű tájékoztató feliratot is, ami legalább abban segített volna az érkezőknek, melyik oltópont melyik bejáratnál található. Az idős embereknek apró betűkkel kinyomtatott, falra kiragasztott listákon kellett kibogarászniuk, hol kapják meg az oltást.

A falra kiragasztott listán lehetett megkeresni, kit hol oltanak

Szerencsésnek tekinthető, hogy február 24-én délben már 15 fok feletti hőmérséklet és napsütés fogadta az érkezőket, arról ugyanis nincs információnk, hogy fagypont alatti hőmérséklet, vagy csapadék esetén hol várakoztak volna az oltásra behívott idős emberek?

Másfél - két órát is kellett várniuk az időseknek

A katonák vizet osztottak azoknak, akik nem készültek hosszú várakozásra. Sokan voltak olyanok, akik biztosra mentek és nem a megadott időpontra estek be, hanem már egy órával korábban is a helyszínre értek. Az azonban biztos, hogy nem miattuk volt a késés.

Bízunk abban, hogy a szervezők levonják a megfelelő tanulságot és a megismételt oltás időpontjában már  gördülékenyebben mennek a dolgok. Azokat pedig köszönet illeti, akik a helyzetet felismerve segíteni próbáltak, hogy az idős emberek minél kevesebb kellemetlenséggel legyenek túl az oltáson.

Sok idős ember várakozott az oltásra - két órás csúszással kerültek beHozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.