Barion Pixel
Szerző: 112Press 2019. június 10.

Videó: Az elhagyott Savaria Hotel (Nagyszálló) a levegőből, belső felvételekkel és emelőkosárból

Nagy torlódást okoztak a múlt héten a baleset megelőzési munkálatok sok éve elhagyottan álló belvárosi Savaria Hotel tetején. Videónkban nem csak a levegőből mutatjuk meg a szombathelyi hotelt, de belső felvételekkel is bepillantás nyerhető a modernnek nem nevezhető, de impozáns szállodába.

 A 14 éve bezárt szálloda épületének tetejéről évek óta potyognak a cserepek, emiatt korábban felmerült az épület melletti utcák lezárása. Ez azonban jelenleg nem kivitelezhető, mert nagy káoszt okozna a belvárosban. Az 1914-ben megnyitott, szecessziós jegyekkel rendelkező szállodát évek óta hiába próbálják eladni.

DJI_0027

Múlt hétfőn többnapos munkálatok kezdődtek a hotelnél, amit megsínylett a város közlekedése. Törött, hiányzó cserepeket pótoltak, illetve acélhálót húztak ki, megelőzendő a további cseréphullást.
 
DJI_0038
 
Ennek apropóján megmutatjuk a szállodát madártávlatból, közvetlenül a munkálatok megkezdése előtt.
 
Hotel Savaria 2011 02
 
De előkotortunk az archívumunkból két másik videót is, 2011-ből. Az egyiken a tűzoltók magasbólmentőjének kosarából rögzítettük a tűzoltók munkáját, akik törött és meglazult cserepeket szedtek le az épületről és az ereszcsatornából.
 
Hotel Savaria 2011 04
 
A másik videó ugyanaznap készült, de az épület belsejében. Az épületből kitekintve látható a Kőszegi utcai építkezés is, ahol az egyszintes utcafronti épületeket elbontották, hogy ugyanolyan egyszintes épületeket húzzanak fel a helyükre, megőrizve az évszázados utcaképet a modern irodaépületek mellett.
 
SnapShot(217)

Talán sokak számára furcsa lehet, hogy egyetlen nagy szállodalánc sem csapott le erre az impozáns szállodaépületre a vasi megyeszékhely belvárosában. Csak két példát említünk a lehetséges okok közül. Az egyik a szűkös parkolási lehetőség, a másik ok pedig a mai fiataloknak talán már hihetetlenül hangzik. A szobákban szobák harmadában ugyanis csak egy csap volt, a WC-t pedig a folyosóról lehetett elérni, ezen szintenként kellett megosztozniuk a szállóvendégeknek.

Hotel Savaria 2011 03

Savaria Hotel




Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.