Barion Pixel
Szerző: 112Press 2019. október 16.

Videó: Elszabadult kerék okoz súlyos balesetet - Megelőzhető lett volna?

Külföldi fórumon futottunk bele egy anyázásba torkolló vitába arról, vajon megelőzhető lett volna a videóban látott baleset?

Nagy sebességgel guruló teherautókereket örökítettek meg egy autópályán idén júliusban, az Egyesült Államokban, New Jersey-ben. A videó készítőjének autója hosszan halad a guruló, pattogó kerék mellett, az autóban ülők pedig vidáman kommentálják a látványt. Néhány másodperc múlva azonban a kerék felpattan az elválasztó betonelemre, átpattan a szemközti sávba és gyakorlatilag lerobbantja a szemből érkező Jeep elejét. De jöjjön a videó:

 
Többen felvetették, hogy a kerék mellett haladó autó blokkolhatta volna a kerék útkát a szemközti sáv felé azzal, hogy mellette halad, így legfeljebb az autó oldalát húzta volna meg a kerék és energiájából veszítve ismét jobbra tér ki. Ennek előnye, hogy a kerék mögött érkezők észlelhetik a veszélyt és nem hajtanak bele a kerékbe, a vele egy irányba haladókban nem tud olyan komoly sérülést okozni, mint abban a járműben, ami szemből érkezik, nagy sebességgel és a sofőr az utolsó pillanatig nem is érzékeli a veszélyt.
 
Ha valaki megakadályozza egy elszabadult kerék áttérését a szemközti sávba, akkor soha nem tudja meg, milyen károkat okozott volna a kerék. Lehet, hogy semmilyent, de lehet, hogy emberéleteket követelt volna. Ez utóbbira is minden évben van példa.
 
A balesetet szenvedett Jeep Forrás NJcom
 
Utólag, egy videót nézve viszont könnyű okosakat mondani, de amikor a helyszínen kell fontos döntést hozni, akkor vajon hányan mernék kockáztatni saját autójukat mások életének, egészségének megóvásáért?
 
A videóban látott baleset szerencsés kimenetelű volt, egy rendőr autóját kapta el a kerék. A nj.com megszólaltatta a károsultat, aki elmondta, hogy a felesége autója haladt előtte, benne három gyermekükkel. A balesetet nem tudta elkerülni, de örül, hogy az ő autóját találta el a kerék és nem a feleségéét.
 

 Vas megyében is okozott súlyos balesetet elszabadult buszkerék

Tíz évvel ezelőtt, 2009. novemberében Szombathely-Petőfi-telep és Balogunyom között gurult el a Vasi Volán egyik buszának kereke, menet közben. A kerék nekicsapódott egy Suzukinak, ami ezután ütközött egy Forddal.
 
buszkerek1
 
A balesetnek hat sérültje volt, közülük négy súlyos. Volt, aki maradandó sérülést szenvedett. A buszsofőr és a busz utasai sem vették észre, hogy elhagytak egy kereket, a vezető egy durranást hallott, ezért félreállt, hogy ellenőrizze, nem kapott-e defektet. Ekkor észlelte, hogy nincs meg a kerék, a távolban pedig elakadásjelzővel álló autókat látott. Odasietett és akkor látta, hogy nagy baj történt.
 
buszkerek4

A baleset utóéletéről "Újjászületésnap túlélőkkel és buszkerék alakú tortával" címmel számoltunk be 2010-ben, ami a nyugat.hu portálon olvasható.

torta1

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.