Szerző: 112Press 2021. május 18.

Starlink műholdak vonulása kézikamerás felvételen, Szombathelyről rögzítve

Még mindig sokan vannak, akik hiába nézték az eget a megadott időpontokban, nem látták a "műholdkaravánokat".

Május 9-én írtunk legutóbb a Starlink műholdflottáról, mivel több olvasónk is rácsodálkozott az égen a  több tucat (60) egymás után vonuló fénypöttyre.

Időpontot is megadtunk, mikor látható legközelebb valamelyik műholdcsoport, majd másnap újabb tucatnyi időpontot tettünk közzé, miután többen jelezték, hogy várták a műholdak felbukkanását, de nem látták azokat.

A második "adag" időpontból most négy karavánt mutatunk meg. A felvétel sajnos nem jó minőségű és leginkább monitoron lehet kivenni a műholdakat, de azoknak egy kis segítség lehet, akik eddig nem pontosan tudták, mit kell nézni, vagy hogyan is mutat az égen a műholdak csoportja.

Sikerült megörökíteni két vonatot is. Így nevezik a szlengben azt a jelenséget, amikor a Starlink flotta  látszólag éjszakai gyorsvonatként siklik az égen, pont úgy, ahogy egy igazi vonat látszik messziről a sötétben, amikor csak a világító ablakait lehet látni. Lásd az alábbi képen, az emlékmű "felett".

Starlink műholdak a szombathelyi emlékmű "felett"

A korábbi bejegyzéshez többen is beírtáék, hogy sikerült megfigyelni a műholdakat.
 

Aki továbbra is szeretné elkapni valamelyik flottát, annak ezt az oldalt javasoljuk megnézni az időpontokhoz. A listából ki kell választani a 11 hazai város közül a legközelebbit, majd a "Find visible times" gombra kattintva megjelennek a következő időpontok, három csoportra bontva (jól látható, látható, alig látható).


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.