Szerző: Pintér Patrícia, Tánczos Mihály, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2017. október 09.

Félezernél több vasi tűzoltó találkozott - videón mutatjuk az összefoglalót

Harmadik alkalommal gyűltek össze a vasi tűzoltók Szombathely Fő terén és hozták a járműveiket is: 65 tűzoltóautó is parkolt a téren. A gyerekek legnagyobb örömére sokat ezek közül ki is próbálhattak. A kis tűzoltók avatásán a vártnál sokkal többen vettek részt, így az avatás után kapott piros tűzoltósisakok még órákkal később is feltűntek a város számos pontján.

Újdonság volt az idei évben az időkapszula elhelyezése a Fő téren. Került bele újság, adathordozó, pénzérme, jókívánság is. A 112Press több száz tűzoltókról készült fotója is bekerült a kapszulába, igaz, egyelőre el sem tudjuk képzelni, hogy vajon több száz év múlva mit kezdenek utódaink a mai adathordozókkal.

 

A tűzoltótalálkozó ideális családi program volt, látványos bemutatókkal, hasznos tippekkel és nem utolsósorban sok ismerőssel találkozhattak a rendezvényre kilátogatók.

III. Vas Megyei Tűzoltótalálkozó
 

A Katasztrófavédelem közleménye

Ötszáztizenöt tűzoltó és hatvanöt gépjárműfecskendő lepte el Szombathely Fő terét október 7-én, hogy összetartozásuk jelképéül immár harmadik alkalommal találkozzon hivatásos, önkéntes, önkormányzati és létesítményi tűzoltó.

III. Vas Megyei Tűzoltótalálkozó

„Büszkék vagyunk arra, hogy a hivatásunk az egyik legrégebbi a világon. Valljuk, hogy Szent Flórián örökösének lenni a szó legnemesebb értelmében vett szolgálat. Büszkén vállaljuk, hogy ha valaki bajban van, habozás nélkül indulunk segíteni, mert veszedelem esetén minden segítségre szoruló ember egyenlő”, hangzott a dekrét szövege, amelyet Egyed László tűzoltó alezredes szóvivő olvasott fel.

III. Vas Megyei Tűzoltótalálkozó

 A dekrét szövege, az október 7-i Vas Népe lapszáma, a megye területén működő összes hivatásos, önkéntes, önkormányzati és létesítményi tűzoltó névsorával együtt került behelyezésre az időkapszulába.

Amely kiegészült dr. Hende Csaba, Országgyűlési alelnök által elhelyezett Szombathelyi7 lapszámával, Majthényi László a Vas Megyei Közgyűlés elnöke által adományozott Batthyány emlékérmmel, dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polármestere részéről a Tűzoltó Találkozó alkalmára készített emléklappal és szombathelyi kitűzővel.

III. Vas Megyei Tűzoltótalálkozó

Kovács András a Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltó és Polgári Védelmi Szövetség elnöke részéről a szövetségről szóló adathordozóval és dr. Bognár Balázs tűzoltó ezredes a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója által elhelyezett, az elmúlt évek tűzoltó találkozóiról készült videó és képanyagot tartalmazó tűzoltóautó alakú adathordozóval.

III. Vas Megyei Tűzoltótalálkozó

A jövő tűzoltónemzedékének készült emlékanyagot egy korhű ruhába öltözött tűzoltó helyezte el a Fő tér Szentháromság-szobránál lévő üregbe. Ezt követően a történelmi egyházak képviselői megáldották az időkapszulát.

III. Vas Megyei Tűzoltótalálkozó

Az ünnepségen beszédet mondott dr. Bognár Balázs tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. Beszédében hangsúlyozta a tűzoltók összetartozásának fontosságát. Megköszönte a megyei hivatásos, önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltók károk felszámolásánál végzett áldozatos munkáját.

III. Vas Megyei Tűzoltótalálkozó

Dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő a tűzoltói hivatásról beszélt, de kitért a múltban szolgálatot teljesítő bajtársakról, a múlt tűzoltóira is. Majthényi László a Vas Megyei Közgyűlés elnöke szólt az idei évben a megyében működő tűzoltó egyesületek által benyújtott és elnyert pályázatok sikeréről, amelyhez ezúton is gratulált. Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere beszédében hangsúlyozta tűzoltók, mentők és rendőrök munkájának fontosságát és a rendvédelmi szervek összetartozását.

III. Vas Megyei Tűzoltótalálkozó

Dr. Bognár Balázs tűzoltó ezredes a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a megye tűzvédelmi feladatai végrehajtását segítő munkája elismeréseként Szent Flórián plakettet adományozott dr. Puskás Tivadarnak, Szombathely Megyei Jogú Város polgármesterének.

III. Vas Megyei Tűzoltótalálkozó

Az idei találkozó egyik kedvelt programja közé tartozott a gyermekek próbatétele, ahol közel száz kis tűzoltó mutathatta be rátermettségét, ügyességét, a tűzoltói pályára való elhivatottságát. A próbatételt követően fogadalmat tett gyermekeket dr. Hende Csaba és dr. Bognár Balázs tűzoltó ezredes tiszteletbeli tűzoltóvá avatták.

III. Vas Megyei Tűzoltótalálkozó

A rendezvényre látogatók, a tűzoltók munkáját prezentáló, izgalmas gyakorlati bemutatón vehettek részt. Az érdeklődök megfigyelhették, hogy milyen reakciót vált ki, ha felforrósodott olajat vízzel akarunk eloltani, de megtekinthették a tűzoltók műszaki mentési, alpintechnikai, kismotorfecskendő szerelő bemutatóit is.

III. Vas Megyei Tűzoltótalálkozó

A kocsifecskendő szerelés egyik apropója volt, hogy azt az egység korhű védőruhában hajtotta végre. A felsorakozott tűzoltó autókat nagyok és kicsik egyaránt megtekinthették.

III. Vas Megyei Tűzoltótalálkozó

Idén először Ausztriából is érkezett egy gépjárműfecskendő, amely éppúgy felsorakozott társai mellett, így a látogatóknak lehetősége nyílt összehasonlítani az osztrák és a magyar gépjárművek sajátosságait. A rendezvényt a tűzoltó gépjárművek látványos elvonulása zárta.

III. Vas Megyei Tűzoltótalálkozó - 1. galériaIII. Vas Megyei Tűzoltótalálkozó - 2. galériaIII. Vas Megyei Tűzoltótalálkozó - 3. galériaTűzoltóarcok a III. Vas Megyei TűzoltótalálkozónVas megyei tűzoltóautók felvonulása a találkozó után
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.