Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2015. szeptember 01.

A vasi siker is született az erős tűzoltók versenyén

Horváth András Attila aranyéremmel tért haza a legerősebb, legkitartóbb tűzoltók népszerű viadaláról, a TFA-ról (Toughest Firefighter Alive).

Az augusztus végi  versenynek ez alkalommal is Orosháza adott otthont. Magyar, román, szerb és szlovák tűzoltók mérték össze hihetetlen erejüket és állóképességüket az embert próbáló feladatok során, hiszen a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az „Őrizd a lángot” Alapítvány és az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület ezúttal nemzetközi bajnokságon adott teret a nem mindennapi erőpróbának. Arannyal tértek haza a vasiak.

Tűzoltók erőpróbája Orosházán




Fotó: dr. Nagy Szilvia tű. fhdgy., Békés MKI

Az idei TFA-n közel százhúszan – köztük hivatásos, önkormányzati és főfoglalkozású létesítményi tűzoltók – álltak rajthoz három korcsoportban, hogy minél rövidebb idő alatt teljesítsék a város főterén felépített pályát.

lnkdsga

Az első három versenyszámot – alapvezeték kihúzása negyven méterre, 50-50 ütés ötkilós kalapáccsal, tizenöt kilogrammos ballonok cipelése negyven méteren keresztül – teljes bevetési védőruhában, légzőkészülék és légzőálarc használata mellett kellett teljesíteni. A legtöbben sikerrel vették az első néhány akadályt, s úgy tűnt, valamelyest könnyíti a helyzetet, hogy a versenyzők a továbbiakban már a légzőkészülék nélkül küzdhetnek.

A tűzoltóknak egy két méter magas palánkon is át kellett jutniuk, hogy az ötödik állomáson egy nyolcvan kilogrammos bábut cipelhessenek. Sokaknak ez volt a mélypont, az élettelen, masszív test megmozdítása és vállra vétele a közel negyvenfokos hőségben emberfeletti erőt kívánt. Aki ezzel is megbirkózott, egy az állványhoz kellett mielőbb odaérnie, aminek a tetejére kötéllel kellett felhúzni két összetekert tömlőt. A cél előtt végül két „B” tömlő szabályos összetekerése volt a levezető feladat. Ha sikerült a művelet és a pályán kihelyezett ládába kerültek az eszközök, már „csak” a célvonalat kellett átlépni.

Az idei TFA erősember verseny volt a javából, azzal a különbséggel, hogy a résztvevőknek speciális tűzoltószakmai elemekkel tarkított feladatokat kellett teljesíteniük. Bravúros, emberfeletti küzdelmükért, kitartásukért, példamutatásukért cserébe őszinte és szerető szurkolótábort kaptak hazánk és a szomszédos országok legerősebb tűzoltói.

A hihetetlen kitartást, állóképességet és példátlan fizikai erőt megkövetelő versenyen a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság három versenyzővel képviseltette magát, valamennyi indulónk szép eredményeket ért el. A harminc és negyven év közöttiek kategóriájában Kontics Sándor tűzoltó főhadnagy, a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka a 33., Vincze Balázs tűzoltó hadnagy, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító tisztje az előkelő 9. helyezést érte el. Ugyanezen kategóriában Horváth András Attila tűzoltó törzszászlós, a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltója bizonyult a legerősebbnek, ő állhatott fel a dobogó legfelső fokára és aranyéremmel térhetett haza.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.