Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2015. október 06.

Újraélesztést gyakoroltak a szombathelyi tűzoltók

A mai napon és a következő két napban a segítés városa program keretében a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság valamennyi szolgálati csoportja részt vesz egy reanimációs képzésben.

A foglalkozás célja, hogy a tűzoltók felelevenítsék az újraélesztéssel kapcsolatos ismereteiket, hiszen előfordulhat, hogy munkájuk során is alkalmazniuk kell ezt a technikát. Ilyen esetben életmentő lehet, ha a beavatkozó tűzoltók tudják, mi a teendő a mentők kiérkezéséig, és szakszerűen, pontosan és gyorsan tudják megkezdeni a sérült újraélesztését.

Újraélesztést gyakoroltak a tűzoltók



A foglalkozás megnyitóján Dr. Puskás Tivadar, Szombathely megyei jogú város polgármestere is köszöntötte a résztvevőket, valamint hangsúlyozta a technika elsajátításának és gyakorlásának jelentőségét.

A program keretében a tűzoltók elsőként egy videófelvételt, majd a mentőszolgálat munkatársainak bemutatóját tekinthették meg, ahol a szakemberek részletesen ismertették, hogy adott helyzetben hogyan kell segítséget hívni, és mit kell tenni, ha nemlélegző sérülttel találkoznak. A mentők lépésről lépésre bemutatták a mellkaskompresszió és a befúvás technikáját, amit ezt követően a tűzoltók is begyakoroltak. Az előadók tájékoztatták az állományt a defibrillátor használatáról, annak különböző jelzéseiről is.

DSC_9971

A gyakorláson túlmenően a képzésnek további célja is volt. Október 16-án reanimációs rekordkísérletre kerül sor Szombathelyen, melynek célját, az újraélesztési eljárás elsajátítását, valamint jelentőségének hangsúlyozását Erdélyi Krisztián tűzoltó ezredes, megyei igazgató is kiemelten fontosnak tartja, így a kísérlethez a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is csatlakozott. A rekordkísérletben közel száz tűzoltó vesz majd részt és igyekszik ezáltal felhívni a lakosság figyelmét a helyes – harminc kompresszió, két befúvás – újraélesztési technika elsajátításának életmentő szerepére.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.