Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Főügyészség 2016. november 25.

Ügyészségi hírek - bántalmazott jegykezelő, sikkasztás és több tízmilliós csalás

Cipővel dobáltak meg egy vasúti jegykezelőt, sikkasztott egy mobilpostás, milliós összegű csalásra derült fény, tízrendbeli magánokirat hamisítással vádoltak egy férfit.

A Sárvári Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat az ellen a nő ellen, aki 2016. márciusában a vonaton és egy Sárvár környéki állomáson bántalmazta a jegyvizsgáló sértettet.

A vádirat szerint a menetjegy nélkül utazó vádlott felháborodott, amikor a jegyvizsgáló sértett közölte vele, hogy a következő állomáson le kell szállnia a vonatról. A vádlott kiabálni kezdett, szidalmazta a sértettet, akit meg is lökött.

A következő állomásra érve a sértett leszállította a vádlottat a vonatról, aki megpróbált visszaszállni, azonban ezt a sértett megakadályozta. A vádlott ekkor a sértettet leköpte és még egy cipővel is megdobta.

A Sárvári Járási Ügyészség a vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

A Sárvári Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat az ellen a mobilposta kezelőként dolgozó nő ellen, aki 2014. őszétől kezdődően négy hónap alatt a rábízott összegből több mint fél millió forintot tulajdonított el.

A vádirat szerint a Sárvár közeli településeken mobilpostát üzemeltető cég alkalmazásában álló, nehéz anyagi helyzetbe került vádlott 2014. novembere és 2015. februárja között az ügyfelek által rábízott, csekkek befizetésére szánt 6.000 és 100.000 forint közötti összegeket húsz esetben eltulajdonította és a saját céljaira fordította.

A vádlott továbbá négy esetben nem fizette ki az utalvány alapján a jogosultaknak járó összegeket, és azért, hogy a pénz eltulajdonítását leplezze az utalványokat a jogosult átvevők helyett aláírta, majd a hamis okiratokat az elszámolásnál felhasználta.

A Sárvári Járási Ügyészség a vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására, és a mobilposta kezelői foglalkozástól eltiltásra tett indítványt.

A Sárvári Járási Ügyészség továbbá különösen nagy kárt okozó csalás bűntette miatt emelt vádat az ellen a nő ellen, aki 2014. augusztusában kedvező beruházási lehetőség hamis ígéretével tévesztette meg a sárvári székhelyű sértettet, akitől 68 millió forintot csalt ki.

A vádirat szerint munkahellyel, jövedelemmel nem rendelkező, vagyontalan, eladósodott vádlott a sértettet azzal kereste meg, hogy egy wellness szálloda komplexum építéséhez keres befektetőket. A tökéletes megtévesztés érdekében a vádlott látványterveket is mutatott a sértettnek a tervezett építkezésről.

A sértett a beruházás beindításához szükséges önrész egy részét, 68 millió forintot adott át a vádlottnak. A vádlott még ezt követően is több hónapon keresztül hitegette a sértettet azzal, hogy az üzletet intézi, miközben a vádlott által a szálloda számára kiszemelt telekként bemutatott ingatlanon semmilyen beruházás nem folyt, s ott szálloda építését nem is tervezték.

A Sárvári Járási Ügyészség a vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség tíz rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki 2012. és 2013. években összesen tíz esetben nyújtott be hamis szerződéseket a közigazgatási hatósági ügyekben eljáró hatósághoz.

A vádirat szerint a vádlott abból a célból, hogy az általa használt gépjárművel tíz esetben elkövetett közlekedési szabálysértés miatt kiszabott közigazgatási bírság megfizetése alól mentesüljön, minden egyes ügyben olyan kölcsönadási szerződést nyújtott be a hatósághoz, amely szerint a szabálysértés elkövetésének időpontjában nem ő, hanem a szerződésben kölcsönvevőként feltüntetett személy vezette a gépkocsit.

A rendelkezésre álló adatok szerint a kölcsönvevőként feltüntetett, külföldi állampolgárságú személyek nem léteznek, s így a vádlott hamis szerződéseket használt fel az egyes hatósági eljárásokban.

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

Címlapképünk illusztráció.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.