Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság; Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2017. április 25.

Lángoló szeméttelep Zalabéren, kisebb tüzek Vas megyében

Közel negyven tűzoltó dolgozott csaknem fél napon át a lángoló zalabéri szeméttelep oltásán.

Háromezer négyzetméteren égett a szeméttelep Zalabéren

Háromezer négyzetméteren égett a szeméttelep Zalabéren

Hétfőn este csaknem háromezer négyzetméteren, időnként hét méteres lángokkal égett a szeméttelep Zalabéren.

Háromezer négyzetméteren égett a szeméttelep Zalabéren

A tűzesethez Keszthelyről, Zalaegerszegről, Sárvárról hivatásos, Zalaszentgrótról önkormányzati, Zalaszentivánról pedig önkéntes tűzoltók érkeztek. A kiterjedt hulladéktüzet tíz vízsugárral oltotta a helyszínen lévő majdnem negyven tűzoltó hétfőn egész este és kedden reggel is. A folyamatos vízutánpótlásról vízszállító járművek gondoskodtak.

Háromezer négyzetméteren égett a szeméttelep Zalabéren

Este tizenegy óra körül a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vezetésével, habbal terítették be a legintenzívebben égő részét a szeméttelepnek, így az égés intenzitása alábbhagyott.

Háromezer négyzetméteren égett a szeméttelep Zalabéren

Ezután munkagépekkel dolgoztak a helyszínen, folyamatosan bontották az összehordott hulladékot és homokkal, földdel fedték le.

Háromezer négyzetméteren égett a szeméttelep Zalabéren

A katasztrófavédelmi mobil labor a hajnali órákig folyamatos méréseket végzett a helyszínen és a környező településeken, azonban emberre veszélyes levegő koncentrációt nem tudtak sehol kimutatni.

Fotó: Zalaegerszegi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

 

Növényi hulladék égett Vasváron

Körülbelül hatszáz négyzetméteren égett az összegyűjtött növényi hulladék Vasváron, a József Attila utcában, veszélyeztetve a környezetét.

Növényi hulladék égett Vasváron

A szabadtéri égetést végző ember a tűz oltását megkezdte, azonban a lángokat a vasvári önkormányzati tűzoltók fékezték meg egy vízsugárral és kézi szerszámok segítségével. A tűzesetnél személyi sérülés nem történt.

Növényi hulladék égett Vasváron

Fotó: Vasvári Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság

 

Szabadtéri tűz Gencsapátinál

Aljnövényzet, száraz fű égett körülbelül egy hektáron Gencsapáti külterületén a 87-es számú főút mellett április 24-én este.

Szabadtéri tűz Gencsapátinál

A szombathelyi hivatásos tűzoltók a tüzet két vízsugárral és kézi szerszámok segítségével oltották el több mint egy órás munkával. Ennél a tűzesetnél sem sérült meg senki.

Szabadtéri tűz Gencsapátinál

Fotó: Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

 

A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet a következőkre:

Abban az esetben, ha belterületen szabadtéri égetést végeznek, és a települési önkormányzat azt rendeletében nem engedélyezte, vagy engedélyezte, de az égetést nem a rendeletben meghatározott napon vagy időpontban végezték, a tűzvédelmi hatóságnak meg kell indítania a tűzvédelmi hatósági eljárást.

Szabadtéri tűz Gencsapátinál

A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival:

  • Általában tilos szabadtéren égetni, kivéve ott, ahol azt jogszabállyal, külön meghatározott esetekben és feltételekkel megengedik;
  • Belterületen csak abban az esetben lehet növényi hulladékot égetni, ha azt önkormányzati rendelet megengedi;
  • Előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal a külterületen lévő, lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését;
  • Továbbra is megengedett a kerti grillezés és a tűzön történő sütés-főzés a tűz állandó felügyelete mellett;
  • Tűzgyújtási tilalom esetén az érintett területen akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi;
  • A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza;

Jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után!

A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.