Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2015. október 30.

Törzsgyakorlat Celldömölkön – földrengést szimuláltak

Október 29-én vezetési törzsgyakorlatot tartott a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Celldömölkön. A feltételezett földrengésre épített törzsgyakorlat a közeli felső küszöbértékű veszélyes üzem telephelyén végrehajtott gyakorlati feladattal folytatódott.

A gyakorlatba bevont állomány – így a megye három katasztrófavédelmi kirendeltségének tűzoltósági felügyelője, a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok parancsnokai, parancsnok-helyettesei, szolgálat- és rajparancsnokai, az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok parancsnokai, valamint a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat – elsőként egy törzsgyakorlaton vett részt a celldömölki vasúti pályaudvaron, ahol egy tantermi foglalkozás keretében dolgozták fel a feltételezett szituációt. Minden eshetőséget számításba vettek, és kidolgozták az eseményhez kapcsolódó azonnali intézkedéseket. Kitértek a tűzoltási, műszaki mentési feladatokra csakúgy, mint polgári védelmi, lakosságvédelmi intézkedésekre és az iparbiztonsági feladatokra.

389
Fotó: Szabolcsi Zsolt c.tű.alez., Vas MKI

A tantermi gyakorlatot helyszíni gyakorlat követte a veszélyes üzem telephelyén, ahol az intézmény vezetője tartott előadást a létesítményben folyó tevékenységről, technológiáról, az ott tárolt veszélyes anyag tulajdonságairól, valamint kiépített biztonsági rendszerről, majd ténylegesen begyakorolta az állomány a korábban kidolgozott teendőket, intézkedéseket.

Az alapfeltételezés szerint földrengés rázta meg Celldömölköt, melynek következtében egy hatalmas benzintartály is megsérült a város határában található telephelyen. A sérült tartályfalon éghető folyadék áramlott a védőgyűrűbe, ahol szinte azonnal meg is gyulladt. A földrengés hatására az üzem automata oltórendszere is meghibásodott. A tűz során keletkezett nagy mennyiségű füstöt a város felé terelte a szél.

A veszélyes anyag semlegesítésének, a lángok megfékezésének, a lakosság tájékoztatásának, a biztonsági zóna kijelölésének, a környék kiürítésének és az ideiglenes befogadóhelyek létesítésének feladata várt a tűzoltókra.

Az állomány – ügyelve a pontos és gördülékeny információáramlásra, a társszervek, illetve a lakosság tájékoztatására, és az irányítás megszervezésére – mind az elméleti, mind pedig a gyakorlati feladatot a biztonsági előírások betartásával hajtotta végre, így az elöljáró „MEGFELELT” értékeléssel zárta a gyakorlatot.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.