Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2016. július 28.

Veszélyes anyag, lángok, sérültek és alpintechnika a Ság-hegyi gyakorlaton

Összetett feladatot hajtott végre július 27-én a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság beavatkozó állománya. A Ság-hegyen tartott megyei ellenőrző gyakorlat keretében ugyanis veszélyes anyaggal és lángokkal is meg kellett küzdeniük, mi több, az alpintechnika módszerét is segítségül kellett hívniuk, hogy meg tudják menteni a bajbajutott fiatalokat.

IMG_2782

Celldömölkről, Sárvárról, Szombathelyről, Pápáról és Egyházashetyéről is érkeztek tűzoltók a tegnapi gyakorlatra a Ság-hegy lábához. A részükre kitalált, valósághű feladatok sikeres végrehajtásában a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a katasztrófavédelmi mobil labor, valamint a Kemenesalja Mentőcsoport alpintechnikával foglalkozó speciális egysége is segítette őket.

IMG_2757

A gyakorlat első feltételezés szerint egy baráti társaság töltötte szabadságát a hegy lábánál található panzióban, és az épület alagsorában található wellness-részlegen pihentek, amikor egy hatalmas vihar közeledett feléjük, szinte a semmiből. A fiatalok csak a hirtelen áramkimaradásra lettek figyelmesek. Ezzel mit sem törődve mécseseket gyújtottak, azzal világítottak tovább. Egy óvatlan pillanatban azonban meglökték az asztalt, az ott található tömény szeszesital üvege felborult, és azonnal begyulladt. A tűz egy szempillantás alatt óriási lángokkal égett, átterjedt a bútorzatra, elzárta a felfelé vezető utat és három fiatal a pincében rekedt. A tűzoltók feladata a tűz eloltása, a sérültek felkutatása, mielőbb szabad levegőre juttatása és ideiglenes elhelyezésük megszervezése volt.

IMG_2777

A második feladat megoldása sem bizonyult egyszerűbbnek. Az orkánerejű széllel és heves villámlással közeledő vihar fákat döntött ki, faágakat tört le, mikor hatalmas robbanás hallatszott: a panziótól nem messze található többszáz éves banyafába csapott bele a villám. A fa elkorhadt részei azonnal lángra kaptak, rögtön meggyújtva annak környezetét. A baráti társaság két tagja igyekezett még a vihar megérkezése előtt visszaérni a szálláshelyre, amikor megtörtént a baj: egy pont akkor letört nagyméretű faág épp a túrázókra esett, maga alá szorítva a fiatalokat. Mindeközben a lángok egyre terjedtek. A nagy szélviharban sokáig kiabáltak segítségért az ifjak, mire a panziónál dolgozó tűzoltók meghallották a segélykiáltásukat. Azonnal a helyszínre siettek. Ekkor derült fény arra, hogy az idő sürgetőbb, mint gondolták, hiszen nem csupán a bajbajutottak felé közelítenek vészes tempóban a lángok, de a közelben több, veszélyes anyagot tartalmazó hordóra is bukkantak a tűzoltók, amelyek további, kiemelt kockázatot jelentettek.

IMG_2758

Mire a második akadályt is sikerült teljesíteni a beavatkozó egységeknek, újabb hatalmas robaj rázta meg a hegyet – a feltételezés szerint. A vulkanikus hegység kráterébe csapott bele a villám, amelynek közelében egy másik baráti társaság, egy túrázó csoport igyekezett meghódítani a hegyet. A nagy ijedtségben ketten elvesztették egyensúlyukat és lecsúsztak a meredek sziklafalról. Egyikük egyenesen a húsz méteres mélységbe zuhant, másikuknak viszont sikerült megkapaszkodnia a sziklafal oldalán. A feladat végrehajtásában a tűzoltók a Kemenesalja Mentőcsoport alpinista egységével működtek együtt.

IMG_2768

Az állomány a feltételezett feladatokat gyorsan, pontosan, valamint a biztonsági szabályok maradéktalan betartásával hajtotta végre, a különböző településekről érkező hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók és a mentőcsoport tagjai kiválóan működtek együtt, így a gyakorlatvezető „MEGFELELT”-re értékelte a gyakorlatot.

IMG_2774

Fotó: Lakatár Gábor tű. alez., Szombathely KvK

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.