Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2015. március 17.

Riasztási gyakorlatok polgári védelmi szervezeteknek

A Vas megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az idei évben is folytatja a települési polgári védelmi szervezetek felkészítését, valamint a katasztrófák elleni védekezésbe, a káresemények felszámolásába bevonható civil szervezetek képzését.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a polgári védelem területén is folytatja a korábban megkezdett felkészítéseit: a települési polgári védelmi szervezeteknek alapképzéseket, riasztási gyakorlatokat, a településeken működő civil szervezeteknek pedig katasztrófavédelmi felkészítéseket szervez, hogy szükség esetén önállóan is meg tudják kezdeni településükön az elsődleges védekezési feladatokat.

A felkészítéseket elsőként azokon a településeken hajtják végre, melyek a katasztrófavédelmi osztályba sorolás szerint árvíz, villámárvíz által leginkább veszélyeztetettek. A tavalyi évben 45 települést készítettek fel, míg az idei évben a fennmaradó 54 községben és városban is megtartják a képzést a megyei katasztrófavédelem szakemberei. A települési polgári védelmi szervezetek felkészítésének részét képezik a riasztási gyakorlatok, az azt követő adatpontosítás, végül az állomány alapképzése. Ezzel párhuzamosan zajlik a településeken működő civil szervezetek katasztrófavédelmi felkészítése is.

A riasztások a katasztrófavédelmi kirendeltségek ügyeleti szolgálataitól indulnak, akik telefonon értesítik a polgármestert, majd a település első embere a helyben szokásos módon továbbítja a jelzést az érintett lakosok részére. A polgári védelmi szervezetbe beosztott személyek feladata, hogy a kiértesítést követően a lehető leghamarabb beérkezzenek a kijelölt helyre, amely általában a település művelődési központja, közösségi háza, vagy az iskola tornacsarnoka. A beérkezés után kerül sor az adategyeztetésre. A gyakorlat célja, hogy naprakész információk legyenek azon állampolgárok elérhetőségéről, akik az alaptörvényben meghatározottak szerint polgári védelmi kötelezettség alatt állnak, és szükség esetén otthonaik megóvása érdekében bevonhatók a védekezésbe.

A polgári védelmi alapképzés – amelyen részt vesz valamennyi polgári védelmi szervezetbe beosztott személy – egyaránt jelent elméleti képzést és gyakorlati oktatást. A gyakorlati képzéseken kiemelt hangsúlyt kap az adott település veszélyeztetettségéből adódó elsődleges védekezési feladatok ismertetése, úgy a homokzsákok megtöltésének helyes módja, mint a nyúlgát építése, vagy az elsősegélynyújtás és a logisztikai feladatok végrehajtása.

A katasztrófavédelmi felkészítések jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy az állampolgárok felkészülhetnek a rendkívüli időjárási helyzetek, veszélyhelyzetek megelőzésére, az elhárításra és a helyreállítás során jelentkező feladatokra.

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.