Barion Pixel
2018. szeptember 12.

Pawpaw a mentőkért – becsületkasszával adjuk el egzotikus gyümölcseinket

Hazánkban alig ismert egzotikus gyümölcsöt, pawpawot kínálunk eladásra irodánk előtt, a bevételt teljes egészében a Vas Megyei Mentésügyi Alapítványnak ajánljuk fel.

Kevesen vannak Magyarországon, akiknek mond valamit a pawpaw név. A rendkívül érzékeny gyümölcs egy-két nap alatt tönkremegy szállítás közben, ezért itthon nem is kapható. Mi viszont Szombathelyen termesztjük a gyümölcsöt és eddig minden évben elajándékoztuk a termést olyanoknak, akik még nem ettek ilyet.

Most viszont gondoltunk egy merészet és jótékony célra ajánljuk fel az idei pawpaw termésünk még fán megmaradt darabjait. (Sajnos a közelmúltban tomboló szélviharban sok gyümölcs esett a földre.)

Pawpaw1

Szeptember 13-án, csütörtökön 9 órakor egy becsületkassza kíséretében kitesszük irodánk elé az aznap reggel fáról leszedett termést (kb. 20-25 darab pawpawot) és 500 Ft-ot kérünk darabjáért. Pontosabban nem mi kérjük, hiszen ott sem leszünk, a pénzt a becsületkasszába kell bedobni, ami azért becsületkassza, mert senki sem ellenőrzi, hogy a vásárló bedobja-e a pénzt, vagy vásárlás helyett ellopja a terméket (rosszabb esetben a kasszát is).

Pawpaw2

A becsületkassza teljes tartalmát felajánljuk a Vas Megyei Mentésügyi Alapítvány részére. Ez várhatóan nem lesz egy hatalmas összeg, de biztosan jó helyre megy minden forint. (Vas Megyei Mentésügyi Alapitvány. Cím: 9700 Szombathely Domonkos U. 8. Adószám: 19246121-1-18 )

Pawpaw3

A pawpawokat a 112Press szombathelyi irodája előtt, a Fraknó utca 18. alatt lehet megvásárolni, a készlet erejéig.

Mi is az a pawpaw?

Az indián banán, vagy szegény ember banánja néven is emlegetett asimina triloba az USA északi, mérsékelt erdőségeiből származik és azért is különös, hogy hazánkban nem terjedt el, mert akár a -30 fokos hideget is jól elviseli. A lombhullató fa itthon jellemzően a 4 – 5 méteres magasságot ér el és meg kell dolgozni azért, hogy termést hozzon.

Pawpaw4

Egészen pontosan el kell játszani a rovarok szerepét virágzáskor, mivel a hazai méheket és beporzó rovarokat teljesen hidegen hagyja a pawpaw egyébként látványos virága. Így minden tavasszal kis ecsettel rohangálunk a két fa között – mert minimum ennyi kell a terméshez – és az utcán közlekedők legnagyobb megdöbbenésére ecsetet dugdosunk a virágokba.


Pawpaw5

A gyalogosok második megrökönyödése az egyre hízó gyümölcsök látványa miatt várható, ugyanis sokuknak fogalmuk sincs, mi ez a furcsa gyümölcs. Ezért az érdeklődők mindig kapnak egy-egy pawpaw-ot az érés idején.

Milyen íze van?

Ez ravasz kérdés, nem is tudunk rá válaszolni. A legpontosabban talán az „érdekes” kifejezés illik rá. Ha valaki emlékszik még rá, milyen íze volt a tutti-frutti rágóknak és fagyiknak a 80-as években, nos, a pawpaw pont ilyen.

Pawpaw6

Sokan nagyon szeretik és legalább ugyanannyian mondják rá, hogy édes műanyag. Sajnos nagyon hamar tönkremegy, miután megérett és a nyomódásra is érzékeny, ezért sokáig nem lehet tartogatni.

Pawpaw7

Az általunk kínált pawpaw a fán érett meg, ezért a magjai használhatók szaporításra, de vigyázat, a gyümölcsből kiszedve hamar – néhány nap alatt - elveszítik a csírázóképességüket. Az elültetett magnak szüksége van hideghatásra, azaz télen nyugodtan kint lehet hagyni a kertben, erkélyen a fagyban. Elvileg dézsában is nevelhető, ha az a dézsa elég mély. Ősszel gyönyörű színekben játszanak a levelei lehullás előtt, amit onnan is tudunk, hogy minden évben csengetnek be hozzánk olyan szülők, akik különleges leveleket gyűjtenek a gyerekeknek az iskolai feladatokhoz.

Pawpaw8

A pawpaw egyébként a legnagyobb ehető őshonos gyümölcs Amerikában. (Forrás: http://www.edenkert.hu/gyumolcs/gyumolcsfak/pawpaw-a-szegeny-ember-bananja/623/ )
Mi közepes méretű, érett gyümölcsöket teszünk ki irodánk elé, ami Szombathelyen, a Fraknó utca 18. szám alatt található. Mivel a becsületkassza környékén egyéb munkák miatt nem lesz egy munkatársunk sem, így kérjük, hogy a megfelelő összeget dobják be a kasszába. (Többet lehet, kevesebbet csak akkor, ha ez nem ütközik lelkiismereti problémákba.) Megismételjük: a teljes bevétel a Vas Megyei Mentésügyi Alapítványnak, azaz a vasi mentőknek megy, amit arra használhatnak, amire éppen szükségük van.

Pawpaw9

A becsületkassza helye: Szombathely, Fraknó u. 18.
Az árusítás ideje: 2018.09.13. 9:00-tól a készlet erejéig.

Pawpaw a mentőkért – becsületkasszával adjuk el egzotikus gyümölcseinket



Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.