Szerző: Szombathelyi Törvényszék 2018. március 27.

Beszámoló a 2017-es évről, statisztikák, számok, új emberek a törvényszéken – összbírói értekezlet

23 ezernél több üggyel foglalkoztak tavaly a Szombathelyi Törvényszéken, a büntető ügyek 85 százalékát, a polgári perek 93 százalékát tudták befejezni egy éven belül.

„A Nemzeti Hitvallás deklarálja, hogy népuralom csak ott van, ahol az állam szolgálja polgárait, ügyeiket méltányosan, visszaélés és részrehajlás nélkül intézi. Mi, bírák erre tettünk esküt. Elsődleges célunk a független, magas színvonalú, időszerű és megalapozott ítélkezés.” - nyitotta meg dr. Andor Szabolcs a Szombathelyi Törvényszék elnöke az összbírói értekezletet megelőző sajtótájékoztatót a felújított Sárvári Járásbíróság tárgyalótermében.

A Szombathelyi Törvényszékre 2017-ben 23.636 ügy érkezett, az megegyezik a 2016. évi mértékkel. Az ítélkezés időszerűsége a törvényszéken tovább javult. Civilisztikai ügyszakban a járásbíróságokon a két éven túl folyamatban maradt ügyek száma a tavalyi 4,4 százalékról 3,6 százalékra csökkent. A polgári perek 93 százaléka egy éven belül, a 71 százaléka hat hónapon belül befejeződött. Büntető ügyszakban az ügyek 85 százaléka egy éven belül, az ügyek kétharmada hat hónapon belül befejezésre került.

A büntető két éven túli ügyek száma 27 százalékkal csökkent. A Szombathelyi Törvényszék a járásbírósági hatáskörbe tartozó polgári peres ügyek 95 százaléka első fokon jogerőre emelkedett, a fellebbezett ítéletek többsége helybenhagyással fejeződött be.

Az emberi erőforrások körében elmondta, hogy 2017. évben az engedélyezett bírói létszám 1 fővel emelkedett, és 2017. év végén az Országos Bírósági Hivatal további egy túlbetöltést engedélyezett. Év közben két bírósági vezető és két bíró kinevezésére került sor.

A sajtótájékoztatón ismertetésre került, hogy a bírói alapilletmény 2016. október 01. napjától 3 alkalommal 5 százalékkal növekedett, az igazságügyi alkalmazottak illetménye az év közbeni jogszabályváltozásra figyelemmel átlagosan 30 százalékkal emelkedett.

A törvényszék elnöke kiemelte, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnöke által meghirdetett Megtartó program biztosítani hivatott a bírósági életpálya kiszámíthatóságát.

Hangsúlyozta, hogy az utóbbi években jelentős összeget tudott a törvényszék az Országos Bírósági Hivatal által meghirdetett Jablonszky és Wágner Gyula pályázatok segítségével munkakörnyezet fejlesztésre, épületfelújításra és korszerűsítésére fordítani.

2015. év óta a Sárvári Járásbíróságon 110 millió Ft összegben került sor beruházásra, korszerű fűtési-klimatizálási rendszer kiépítésére, a nyílászárók teljes körű cseréjére, valamint a tárgyalótermek, ügyfélterek és dolgozószobák megújítására.

Említést tett a törvényszék elnöke a bíróság előtt álló 2018. évi kihívásokról, így az új eljárási törvények, az elektronikus ügyintézés, valamint a Digitális Bíróság programról.

A Szombathelyi Törvényszék bírái mind a civilisztikai, mind a büntető ügyszakban megalapozottan és jól dolgoznak” - mondta el dr. Széplaki László, a Győri Ítélőtábla elnöke. A Szombathelyi Törvényszékről a győri Ítélőtábla mindkét ügyszakban ügyeinek 10-12 százalékát kapta 2017-ben, ami lényegesen kevesebb, mint a 2016-os arány volt. Emellett kiemelte, hogy a helybenhagyások aránya is rendkívül kedvező képet mutat – civilisztikai peres ügyszakban meghaladta a 80 százalékot –, míg a hatályon kívül helyezések aránya csökkent.

Az ítélőtábla elnöke beszélt a Szombathelyi Törvényszékkel fennálló szoros, élő kapcsolatról is, amely számos területen – oktatásszervezésben, bírák ítélőtáblai kirendelésében – folyamatosan megmutatkozik, 2017-ben a Győri Ítélőtáblán szervezett képzéseken a Szombathelyi Törvényszék 84 fővel vett részt.

Címlapképünk illusztráció.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.