Barion Pixel
2015. április 01.

Cirill betűs ládákat találtak a leomlott fal mögött a volt szovjet laktanyában

Leomlott egy fal a szombathelyi Huszárlaktanya egyik elhagyott, romos épületének pincéjében és az előbukkanó, eddig elfalazott üregben cirill betűs katonai faládák hevertek, feltehetőleg még az 1980-as évekből.

Szerdán délelőtt fedezte fel Szombathelyen a különös „leletet” a terület biztonsági őre és azonnal értesítette a rendőrséget, ők viszont a Katasztrófavédelmet és a tűzszerészeket riasztották. A tűzoltók speciális mérőműszerekkel, légzőkészülékben mentek le a pincébe, de semmilyen veszélyes anyagot nem mutatott ki a levegőben a szonda. Ezután a leomlott falnál ellenőrizték, nincs-e alatta valaki, de szerencsére nem egy kalandvágyó emberre borult rá a téglafal.  

katonai_lada_szhely7

A tűzoltók nem nyúltak hozzá a faládákhoz, amiken információink szerint oroszul a „dokumentáció” és „műszaki leírás” megnevezés szerepelt tartalomként. A tűzszerészek a délutáni órákban érkeztek meg Budapestről és egyesével nyitották fel a lezárt ládákat. Úgy tudjuk, legalább hat darab volt az elfalazott szobában.

katonai_lada_szhely5

Meg nem erősített információnk szerint a tűzszerészek sem fegyvert, sem robbanóanyagot nem találtak, de nem csak papírok és akták voltak a ládákban, hanem katonai rádiók is. Amikor rákérdeztünk, hogy adóvevőkről van-e szó, akkor talányos választ kaptunk: „nem adóvevő, mert adni soha nem lehetett velük”.  Ez jelentheti azt is, hogy „speciális” katonai rádióvevőkről van szó, amivel feltehetőleg nem a Kossuth rádiót hallgatták, hanem más katonai rádiókat, telefonokat, bázisokat.

Itt találták a ládákat, az épületet őrzik

Arról semmit nem tudtunk meg, milyen „műszaki leírások” voltak a ládákban, illetve ezeknek mi lesz a sorsa és ki a tulajdonosa?

A ládák valószínűleg a 80-as évek végén kerültek a fehérre meszelt falú helyiségbe, az viszont egyelőre nem tiszta, miért falazták be ezeket? Egy nyugdíjas katonatiszt szerint valószínűleg visszaszállították volna a Szovjetúnióba a ládákat, addig viszont a legbiztonságosabban így tudták tárolni, de valami miatt elfeledkeztek róla. Lehet, hogy 1991-ben, a kivonuláskor már nem volt lehetőség biztonságosan, szemtanúk nélkül előszedni a ládákat és a hazatérő, a ládákról tudó tiszttel (tisztekkel?) történt valami, ami miatt már soha nem tudtak visszatérni. Valószínűbb azonban, hogy a megváltozott politikai viszonyok miatt már nem közlekedhettek ellenőrzés nélkül katonai szerelvények Magyarország és a széthulló Szovjetunió között, a ládák pedig a tartalmuk miatt fennakadtak volna a határon.

Ablak a semmibe

Információink szerint a közeljövőben a többi pincerészt is átvizsgálják, hogy kiderüljön, rejt-e még meglepetést a pince? Eddig egy komoly meglepetés derült ki a kivonulás után, 1991-ben: a laktanyaépületnek nem volt szennyvízelvezetése, így a csövek az emeletről egyenesen a pincébe ömlesztették a szennyet, szintén elfalazott helyiségekbe.

Frissítés

Ezt a cikkünket április elseje után okafogyottság miatt nem frissítjük. Kérjük Olvasóink megértését és megismételjük: "április egy" után ez a cikk nem frissül. Bővebb információ az esetről itt olvasható.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.