Barion Pixel
Szerző: 112Press 2022. május 15.

Motorosok kértek segítséget az erdei szakaszon lemerült EL-GO kerekesszékű férfihez

A mozgássérült férfi a Szajki-tavaknál megredezett motorostalálkozóról indult haza elektromos kerekesszékkel, azonban több kilométerre az otthonától, napnyugta előtt egy erdei szakaszon lemerült a kerekesszék akkumulátora.

Egy motoros állította meg baleseti helyszínről elinduló munkatársunkat szombaton késő délután azzal, hogy egy idős, mozgássérült férfi került nehéz helyzetbe, kb. egy kilométerrel arrébb, egy domb tetején.

Mint kiderült, a mozgásában és beszédében is korlátozott férfi a Szajki-tavaknál megrendezett motorostalálkozóról indult haza EL-GO elektromos meghajtású kerekesszékével, azonban rosszul mérte fel az eszköz hatótávolságát a dombos szakaszon és az eszköz akkumulátora lemerült Hosszúpereszteg és Mikosszéplak között, egy erdei szakaszon.
 
Motorosok kértek segítséget az erdei szakaszon lemerült kerekesszékű férfihoz
 
Az út szélén kerekesszékben ülő férfira motorosok figyeltek fel, akik megálltak megkérdezni, minden rendben van-e? A nehezen beszélő bajbajutott elmagyarázta, hogy lemerült az akkumulátora, a motorosok ezután kezdtek el gondolkodni azon, hogyan lehetne segíteni neki.
 
Miközben több motoros a helyszínen maradt és motorjaikkal biztosították a helyszínt, nehogy egy gépjármű elsodorja a világítás nélkül maradt, álló kerekesszéket, addig többen elindultak megoldást találni. A korábbi súlyos motorbaleset helyszínére is azért ment vissza az egyikőjük, hogy szóljon a rendőröknek, de azok néhány perccel korábban már távoztak.
 
Munkatársunk elgurult a megadott helyszínre, felmérte, hogy a kerekesszék nem fér be az autója csomagtartójába, vontatni pedig nem vontathatja azt. Először saját biztonságuk érdekében kihelyezett terelőkúpokkal jelezte a járművezetőknek, hogy kerülniük kell, majd a motorosokkal összefogva a járműben található eszközökből és szigetelőszalag segítségével rögtönzött töltőállomást hoztak létre, kelet-európai MacGyver-ként. A kábelhibás inverter vezetékét egy másik eszközről leszerelt, ám inkompatibilis vezetékkel akkumulátorra kötve sikerült 230 voltos csatlakozóaljzatot létrehozni. Az inverterhez nem sikerült szilárdan rögzíteni szigetelőszalaggal a speciális végződésű kábelt, így az egyik motoros vállalta, hogy megfelelő szögben tartja a két kábelvéget.
 
Lakott településtől távol merült le az akkumulátor Forrás GoogleMaps
 
Az összefogás működött, az akkumulátor töltődött és néhány perc múlva megérkezett két körzeti megbízott is, akiket az egyik közelben lakó motoros értesített. Ők ismerősként üdvözölték a bajba került férfit, illetve egyeztettek az egyik segítővel, aki jelezte, hogy szükség esetén hazamegy egy teherautóért és azzal el tudják vinni a bajba jutott férfit, ha újból lemerül az akkumulátor.
 
Motorosok kértek segítséget az erdei szakaszon lemerült kerekesszékű férfihoz
 
A rögtönzött töltővel a visszajelző alapján sikerült a sárga mezőig feltölteni az akkumulátort és a férfi 9 km/órás sebességgel elindulhatott az otthona felé, még éppen sötétedés előtt. Maradt kísérője, munkatársunk viszont elindult nyitva tartó benzinkutat keresni a közelben, hogy ő se rekedjen az út szélén. (A körzeti megbízottak segítettek ebben is, így a Zala megyei Zalabér kútja lett a kiválasztott, az eredetileg útba eső kút ugyanis már bezárt.)
 
Részlet az EL-GO elektromos kerekesszék használati útmutatójából
 
A motorosok talpraesettségének köszönhetően egy bajba került ember időben segítséget kapott, pedig a motorosoknak is egyszerűbb lett volna egyszerűen kikerülni és tovább robogni.
 
-Hogyan hagyhattuk volna ott, az út szélén? Mit csinált volna a sötétben? Meg sem fordult a fejemben, hogy tovább menjek - mondta egyikőjük.
 
"Öhöhöm!" - mondta többször is a kerekesszékes férfi, ami a legnagyobb köszönöm, amit mondhatott.
 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.