Barion Pixel
Szerző: 112Press archív / Tánczos Mihály 2019. december 25.

(Archív) Videó: 120 év divatja a moszkvai GUM áruház vásárlóira vetítve

Űrhajózással kapcsolatos, Oroszországban készült archív képeink között kerestünk valamit, amikor rábukkantunk a karácsony előtti fotóinkra a híres moszkvai GUM áruházból. Talán néhány olvasónak érdekes lehet karácsonykor.

A GUM a XIX. században Fotó: gum.ru
 
A moszkvai Vörös térnél 1893-ben megnyílt nagyáruház több szempontból a mai plázák elődje volt, hiszen különálló üzletek kaptak benne helyet.
 
A moszkvai GUM luxusáruház a Vörös téren- Fotó: Tánczos Mihály
 
Nem is kevés, hiszen ezernél több bolt, kereskedés, üzlet vonzotta a vásárlókat. A bevásárlóközpontot az arab országok fedett bazárai ihlették, azonban sokkal modernebb és monumentálisabb kivitelben készült el.
 
A moszkvai GUM áruház a Vörös téren - Fotó: Tánczos Mihály
 
A GUM név fogalom lett és maga az áruház is viccet csinált abból, hogy a mai napig rengetegen nem tudják, miből képződött a GUM betűszó. Ottjártunkkor kifeszített molinókon virított sok-sok névvariáció, amiről az emberek komolyan azt gondolták, hogy a valódi nevet takarják. (Gonosz módon a megoldást nem emelték ki a többi közül.) A  leginkább elfogadott a Központi Nagyáruház (Glavnij Universzalnij Magazin), de Lenin pl. Állami Nagyáruházként hivatkozik rá (Goszudarszttvennij Universzalnij Magazin.)
 
A felső szintek között kifeszített feliratok az áruház nevének népi változatai
 
A politikai viharok megtépázták az áruház fényét, aminek többször is változott a funkciója. Elorzott javak raktáraként, majd Sztálin alatt pártirodaként is funkcionált, végül 1953-tól működik ismét áruházként és turisztikai látványosságként. A GUM történetéről itt olvashatók részletek orosz és angol nyelven.
 
A GUM áruház este, jégszobrokkal - Fotó: Tánczos Mihály
 
A GUM jelenleg luxusáruház, ahol a legjelentősebb világmárkák is képviseltetik magukat a világ egyik legdrágább városában.
 
Jégszobor a GUM áruház előtt
 
Videónk és képeink egy érdekes kiállítást mutatnak be. Alexander Vasziliev a 120 éves GUM áruház vásárlóinak tipikus viseletét próbálta bemutatni, évtizedenként. Emellett néhány villanás is látható az áruházból és annak környezetéből.
 
Alexander Vasiliev kiállítása a moszkvai GUM nagyáruházban - Fotó: Tánczos Mihály
 
Archív felvételeink 2013-ban készültek, Moszkvában.
 

 

120 év divatja a moszkvai GUM áruház vásárlóira vetítve



Fotókiállítás rendőrökről a moszkvai metróban (archív)



Fotókiállítás rendőrökről a moszkvai metróban II. (archív)



 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.