Barion Pixel
Szerző: 112Press / BM OKF 2022. január 03.

Videó: Morgatópróba Répcelakon és korábbi légvédelmi sziréna teszt Oberwartban

A katasztrófavédelmi MoLaRi rendszer morgatópróbáját tartották ma országszerte. Ez mindössze egy hat másodperces "morranás" volt, ezért a videóban megmutatunk egy korábbi osztrák szirénapróbát is.

A MoLaRi (Monitoring és Lakossági Riasztó) rendszer tesztjét, ún. morgatópróbáját tartották ma Magyarországon. Ez egy rendszeresen elvégzett teszt a rendszer működésével kapcsolatban.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság projektje keretében veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében, országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású, redundánsan működő adatátviteli hálózatra épülő meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztó rendszert telepített.

A veszélyes ipari üzemben esetlegesen bekövetkező meghibásodás, vagybaleset miatt veszélyes vegyi anyag (gáz) kerülhet a levegőbe, amelynek a koncentrációját a telepített mérőszondák (ezek a monitoring végpontok) mérik és ezzel párhuzamosan jelzik az értéket a katasztrófavédelem ügyeletén. A 24 órás ügyeleti rendszerben a mért adatokat kiértékelik, majd szükség esetén a szirénarendszeren (vagyis a riasztó végpontokon) keresztül az érintett lakosságot riasztják, illetve értesítik a magatartási szabályokról.

A Katasztrófavédelem hangsúlyozza: a MoLaRi rendszert nem a vegyi üzemek jelentette fokozottabb veszélyeztetettség miatt építik ki, hanem a magasabb szintű üzemi felügyelet biztosítása és a lakosság biztonsága érdekében.

MoLaRi rendszer riasztó végpontja Répcelakon

Vas megyében Répcelakon található MoLaRi, ezért ott rögzítettük a mai próbát. A hangjelzés előtt nem hallottunk szöveges figyelmeztetést. (Emlékezetes baki történt 2020. novemberében Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol a tervezettnél több helyen szólalt meg a riasztás, illetve egy bekapcsolva felejtett mikrofon miatt némi trágár szöveget is sugárzott a lakossági riasztórendszer. A megmosolyogtató hiba miatt az érintett igazgatóság elnézést kért, de valójában ezért van szükség a tesztekre, hogy ne éles szituációban derüljön ki, ha valami nem stimmel.)

Videónkban egy 2018-as osztrák teszt is meghallgatható. Annak okáról itt írtunk.


 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.