Barion Pixel
Szerző: Nógrád MRFK 2017. március 02.

Szombathelyi vezette a betörő bűnszervezetet - 600-nál több bűncsekmény Ausztriában

Osztrák és magyar rendőrök számolták fel azt a magyar bűnbandát, ami a gyanú szerint hatszáznál több bűncselekményt követett el, 185 millió forintos kárt okozva. Jellemzően Felső-Ausztriában törtek be házakba és több száz kerékpárt vittek el. A szervezet szombathelyi vezetőjét, Zs. Rajmundot egy budaőrsi bevásárlóközpontban fogta el a készenléti rendőrség.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Felső-Ausztriai Bűnügyi Hivatal munkatársai több rendbeli betöréses lopást elkövető bűnözői csoportot számoltak fel.

Az osztrák szervek adatai alapján 2016. augusztus 17-én az éjszakai órákban Asten településről érkezett bejelentés, miszerint egy lakóház pincéjéből több személy kerékpárokat tulajdonított el. Az osztrák rendőrök - a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személyek közül - tetten értek két férfit és egy nőt, akik személygépkocsival közlekedtek. Társaik a helyszínről elmenekültek.  

Magyar bűnözők portyáztak Ausztriában

Az adatgyűjtés és a beszerezett információk alapján megállapítást nyert, hogy az elfogott személyek egy magyar - köztük Nógrád megyei - tagokból álló bűnszervezet tagjai, akik az esetet megelőző hetekben ausztriai lakások pincéibe törtek be. A nyomozás akkori adatai alapján a gyanúsítottak több mint 200 kerékpárt tulajdonítottak el.  

Több száz kerékpárt loptak

Az eljárást folytató Felső-Ausztriai Bűnügyi Hivatal munkatársai közvetlenül felvették a kapcsolatot a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályával a bűnözői csoport tagjainak beazonosítása és a szökésben lévő elkövetők elfogása érdekében.

Tele a puttony...

A nógrádi rendőrök által beszerzett adatok alapján a bűncselekmények elkövetésével Zs. Rajmund 40 éves szombathelyi, D. Dávid  27 éves romhányi, M. János  36 éves és M. Tünde 31 éves budapesti lakosok és társaik gyanúsíthatók megalapozottan.

Sok osztrákot ért boszúság a magyar betörők miatt 

Az osztrák-magyar információk alapján 2016. szeptember 29-én a hajnali órákban egy hasonló módszerrel elkövetett bűncselekmény ausztriai helyszínén, Stockeraunál öt magyar állampolgárt értek tetten és fogtak el a nyomozók. A terheltektől a rendőrök több mint húsz kerékpárt foglaltak le. 

A bűnszervezet vezetőjét, Zs. Rajmund szombathelyi lakost a körözési tevékenység eredményeként a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztály Nyomozó Alosztálya a Készenléti Rendőrség munkatársainak segítségével 2016 novemberében Budaörsön egy bevásárló központban fogták el.

A magyar hatóságok rendőri információi alapján és az osztrák hatóságok által folytatott eljárások során megállapítást nyert, hogy a betöréses lopás elkövetésére szakosodott bűnszervezetnek összesen 12 tagja volt, akik közül 7 fő ellen előzetes letartóztatása mellett folyik az eljárás. A gyanúsítottak Ausztria területén összesen 608 rendbeli betöréses lopás bűncselekményt követtek el, mellyel a sértetteknek több mint 600 ezer euro (kb. 185 millió forint) kárt okoztak. 

Munkaeszköz...

Az együttműködésről és az ügy részleteiről sajtótájékoztató keretében számolt be 2017. március 1-jén 13 órakor Erwin Meindlhumer ezredes Felső-Ausztriai Bűnügyi Hivatal vezető-helyettese, Josef Pointner Felső-Ausztriai Bűnügyi Hivatal főnyomozója, továbbá dr. Kalmár Zsolt rendőr ezredes, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese és Bárnai Balázs rendőr alezredes, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője. 

Sajtótájékoztató

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.