2019. január 30.

Videó: Páncélos nehézgyalogosok összecsapása Szombathelyen

A szúrás tilos, majdnem minden más megengedett. Az arénában hatalma csörgés-csattogással csaptak össze a torna résztvevői.Videón mutatjuk meg az egyéni kihívásokat.

 
 
A szombathelyi Hadkiegészítő Parancsnokságon tartották meg a "Kihívás napja" elnevezésű rendezvényt, amit katonai toborzással, fegyverbemutatóval egészítettek ki. A szervező a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület Hunyadi Mátyás Fekete Serege Hagyományőrző csoport volt, akik a nagykanizsai Zsold és Vér Egyesület harcosaival mérték össze harci tudásukat.
 
DSC_8584
 
Videónkban az egyéni kihívások összecsapásai tekinthetők meg, benne egy emlékezetes sérüléssel, amikor az egyik harcos belemozdult egy rúgásba, ágyékvédő nélkül. A pokoli fájdalom ellenére a technikai szünet után a harcos folytatta a küzdelmet. Nagyobb sérülés nem történt és videónk végén azt is elmagyarázza két hagyományőrző, hogy hogyan védi őket a ruházat és a páncél.
 
Amikor nem a fegyver okozza a legnagyobb fájdalmat...
 
A rendezvény online beharangozójára több olyan hozzászólás is érkezett, ami azt kifogásolja, hogy a Fekete Sereg nem korhű, ezért videónkban ezt a kérdést is feltettük a főszervezőnek, aki válaszolt is a felvetésre.
 
DSC_8670
 
Bondár György kitért egy általunk is tapasztalt jelenségre. A szervezők megkeresték a szombathelyi iskolákat, hogy a gyerekek figyelmébe ajánlják az ingyenes rendezvényt, amelynek keretében nem a történelemórákon megszokott körülmények között szerezhetnek hasznos tudást egy adott korról, de a propagálásra fordított energia nem hozta meg a várt eredményt. Vasárnap délelőtt a vártnál jóval kevesebb gyerek látogatott el a rendezvényre.
 
A gyerekek örömmel próbálgatták a korabeli eszközöket
 
Ez viszont jó hír volt azoknak, akik elmentek, hiszen sokkal több mindent próbálhattak ki sorban állás nélkül. Felmászhattak a szekerekre, közép- és jelenkori  fegyvereket foghattak kézbe, kúszhattak-mászhattak és nyúzhatták a katonákat, vagy éppen a hagyományőrző harcosokat. És természetesen fotók is készültek a gyerekekről. (A felnőtt látogatók is lelkesen fotózkodtak.)
 
DSC_9005
 
A Küzdelem Napja rendezvényen részt vevő harcosok szabadidejük terhére, térítés nélkül vettek részt a programon. Sokat tanultak egymástól és természetesen a baráti beszélgetések is nagyon fontosak ilyenkor. A küzdelem hevében megsérült, meglazult páncélzatot ideiglenesen szigetelőszalaggal rögzítették. Ekkor hallottunk egy feltehetőleg szintén nem középkori mondást: "Ha megreped: szigetelőszalag. Ha nyikorog: WD40."
 

A Küzdelem Napja - Szombathely, 2019.01.27.Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.