Barion Pixel
Szerző: Nógrád Megyei Főügyészség 2017. április 21.

Útra szaladó kutya miatt hunyt el a motoros - felfüggesztett börtönt kaphat az eb gazdája

Vádat emeltek az ellen a 61 éves nő ellen, akinek kutyája közútra szökve halálos közúti balesetet okozott Nógrád megyében, Karancslapujtőn .

A vádlott karancslapujtői ingatlanán több mint tíz éve tartotta  kistermetű keverék kutyáját. Az állatot napközben az udvar elkerített részére nem zárta el, noha többször előfordult, hogy a kutya az udvar nyitva hagyott kapuján kiszökött, ezekről az esetekről a vádlottnak is tudomása volt.

2016. április 26-án 10 óra körül a kutya az ismét nyitva maradt kapun keresztül újra elszökött. Ugyanekkor érkezett motorkerékpárján egy 63 éves férfi a ház előtti úton,  a megengedett 40 km/h sebességgel. Az eb jobb oldalról hirtelen a motor elé futott, a férfi azonnal fékezett, de az ütközést nem tudta elkerülni, a kutyát elütötte, majd az úttestre zuhant.

A baleset következtében a sértett – annak ellenére, hogy bukósisakot is viselt – többek között sorozatos bordatörést és agyzúzódást szenvedett, illetve a jobb oldalán légmell alakult ki. A baleseti sérüléseivel közvetlen okozati összefüggésben, folyamatos kórházi kezelése ellenére a baleset után egy hónappal elhunyt.

A baleset azért következett be, mert a vádlott nem gondoskodott megfelelően arról, hogy kutyája az udvarról ne szökhessen el, s ezzel megszegte a KRESZ azon szabályát, amely szerint állatot az út közelében magánterületen is csak úgy szabad tartani, hogy az útra ne juthasson ki.

A büntetlen előéletű nő ellen a főügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt emelt vádat a Balassagyarmati Törvényszéken, a vádiratban felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására és 157.000,- Ft bűnügyi költség megfizettetésére tett indítványt.

Címlapképünk illusztráció.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.