Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2015. március 10.

Közös szlovén és magyar búvár gyakorlat

A Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében március 7-én vízből mentési gyakorlatot hajtottak végre a szlovén és magyar mentőerők a szombathelyi Csónakázó-tónál.

A gyakorlaton vett a muraszonbati búvár egyesület, a Savaria Dive Búvár Egyesület, Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság készenléti állománya, valamint a mentőszolgálat szakemberei.

A vízből mentési gyakorlat feltételezése szerint víz alatti karbantartási munkákat végeztek a búvárok a szombathelyi Csónakázó-tóban, amikor baleset történt, egy műtárgy az egyik búvár lábára dőlt, aki beszorult a víz alá. A kollégái megpróbálták kiszabadítani társukat, sikertelenül.
Értesítették a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletét, akik a muraszombati búvár egyesülettől kértek segítséget, valamint értesítették a mentőszolgálat szakembereit. A mentőegységek kiérkezéséig a búvárok folyamatosan biztosították társuknak a levegőellátást.

A helyszínre érkező szlovén és magyar mentőegységek közös erővel dolgoztak a búvár kiszabadításán. A feladatot nehezítette a víz alatti kommunikáció, tolmács segítségét nem tudták igénybevenni, így kiemelt szerepet kapott az egyezményes non-verbális jelek használata.

A beszorult búvár kimentéséhez szükség volt a tűzoltó szakfelszerelések használatára is. A beavatkozó mentőegységek végül kiszabadították a sérültet, és átadták a mentőszolgálat munkatársainak.

A gyakorlaton résztvevő erők a gyakorlati foglalkozáson túl elméleti felkészítést kaptak a mentőktől, melyben részletes tájékoztatást kaptak a kihűléses tünetek felismeréséről és ellátásának szabályairól.

A feladatok végrehajtását végül Simon Sukic és Göncz Szabolcs tűzoltó alezredes, tűzoltóparancsnok "MEGFELELT"-re értékelte. Mint mondták, mind a szlovén, mind pedig a magyar búvárok sok hasznos tapasztalattal gazdagodtak, megismerték egymás mentési technikáit, amely egy esetleges közös munka során nagy mértékben hozzájárulhat a beavatkozás sikeréhez.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.