2015. július 26.

Életveszélyes lehet a kormányra rögzíthető telefontartó

A napokban többször is belefutottunk egy telefontartó hirdetésébe, de több okból is lebeszélnénk róla mindenkit, aki nem szeretné, hogy a telefonját a koponyájából operálják ki egy baleset után.

Könnyen felszerelhető, praktikus, nem kell keresgélni a telefont, mindig szem előtt van - ezek a legfőbb érvek a kormányra szerelhető telefontartó mellett, A reklámképen is jól látszik, hogy bölcsen a légzsák fölé rögzítették, így egy frontális baleset esetén miközben a sofőr feje megindul a kormány felé, addig a kormányból kirobbanó légzsák lövedékként  indítja a sofőrrel szembe a rá szerelt eszközt.

Soha semmit ne helyezzünk a légzsák fölé

Erre nem is vesztegetünk több szót, hiszen ha valaki ennyiből nem érti meg, miért ne helyezzen tárgyakat a légzsákra, akkor sokkal hosszabb szövegből sem fogja megérteni.

A kormánykerékre elhelyezett telefonnak más veszélyei is vannak, mert valótlan biztonságérzet ad a vezetőnek, aki "csak lepillant" ellenőrizni az üzeneteit. Ezek a lepillantások azonban a tapasztalatok alapján egyre hosszabbak, a végén már az emailek görgetése is belefér, hiszen az út egyenes és nincs rajta semmi. Aztán jön a padkárafutás, borulás, vagy a kereszteződésből kihajtó járművel való ütközés. Pedig a sofőr "csak egy pillanatra" nem nézett oda.A helyszínelésekkor ezt általában senki nem vallja be - azért vannak kivételek -, helyette jön a pillanatnyi rosszullét, vagy a "nem tudom, hogyan történhetett" szöveg. Azt sem vallja be senki, ha éppen videót nézett vezetés közben, de aki rendszeresen közlekedik, az jó eséllyel látott már olyan autót, ahol film futott valamilyen lejátszón, miközben csak a sofőr ült az autóban. A kormányra rögzített telefon pedig akár filmnézésre is csábíthatja a sofőrt.

Láb a légzsákon

Nyáron sokan utaznak úgy az anyósülésen, hogy lábukat a műszerfalra helyezik. Ez kényelmes, laza, szexi stb. Egészen addig, amíg a láb alatt kinyíló légzsák amorf alakúvá nem hajtogatja az utas testét.  A legtöbb balesetnél nincs idő arra, hogy a veszély észlelésekor valaki lekapja a lábát a veszélyes zónáról, így inkább kerülendő ez a kényelmi póz.

Egy balesetnél nem feltétlenül nyílnak a légzsákok, a legtöbbször szándékosan, de van, amikor műszaki hiba miatt. A ki nem nyílt légzsák viszont komoly veszélyt jelent a sérültekre és a mentésben résztvevők számára is. Az alábbi videóban egy tűzoltó szenvedett arcsérülést egy mentés közben "elposszanó" légzsáktól.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

1.
2016. május 26. 09:58 - pauljoe

bhjmk; l/km,.

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.