2018. június 15.

Kiskorú gyermekeikre veszélyes szülők ellen emeltek vádat

Két esetben emeltek vádat kiskorú veszélyeztetése miatt, egy család nem törődött gyermekük lázával, betegségével és emiatt az kórházba került. A másik esetben az apa agresszív viselkedése, italozó életmódja veszélyeztette a gyerekek fejlődését, egészségét.

Italozó életmódjával agresszív viselkedésével veszélyeztette gyermekeit

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki italozó életmódjával és agresszív magatartásával veszélyeztette két kisgyermeke fejlődését.

A vádirat szerint a vádlott és a sértett élettársi kapcsolatából két fiúgyermek született. A vádlott az együttélésük ideje alatt mindvégig italozó életmódot folytatott, ami miatt a család folyamatosan megélhetési nehézségekkel küszködött. A vádlottat elbocsátották munkahelyéről az italfogyasztás miatt, azonban ekkor sem változtatott az életmódján, hanem elvette a sértett keresetét és alkoholra, valamint cigarettára költötte.

A vádlott életvitele miatt a család lakása alkohol- és dohányszagú volt, a vádlott még abban a szobában is dohányzott, ahol a gyerekek aludtak.

A sértettnek hitelt kellett felvennie, hogy a villanyszámlát kifizesse és élelmiszert tudjon vásárolni a gyerekeknek. Még így is többször előfordult, hogy a gyerekek éhesen mentek az óvodába és alig várták, hogy reggelit kapjanak. A kisebbik, négy éves gyermeknél a helytelen táplálkozás következtében emésztési problémák alakultak ki, amik miatt 2017. júniusában egy hétig kórházi kezelésre szorult.

A vádlott otthonában agresszíven viselkedett, gyakoriak voltak a veszekedések és tettlegességig fajuló szóváltások, amiknek a hat és négy éves gyermekek is tanúi voltak. 2017. májusában az egyik éjjel a vádlott italozott és kiabált, majd amikor a sértett megkérte, hogy hagyja abba, mert a gyerekek nem tudnak aludni, olyan erővel ütötte őt arcon, hogy eltörött a járomcsontja. 2017. szeptemberében a vádlott a gyerekek jelenlétében összevitatkozott a sértettel, akit ököllel meg akart ütni, azonban nem érte el a sértett fejét, ezért belerúgott a lábába. Dühében – nem először – összetörte a sértett mobiltelefonját is, amit a munkáltatójától kapott.

A gyerekek féltek a vádlottól, sírtak a veszekedések során, és az is előfordult, hogy a sértett úgy próbálta megvédeni őket, hogy éjszaka elment velük otthonról és órákon át az utcán sétáltak.

A vádlott veszélyeztette a gyermekei testi, értelmi és érzelmi fejlődését, azáltal, hogy hosszú időn keresztül súlyosan megszegte a szülői kötelességeit.

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség a felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt álló vádlottal szemben börtönbüntetés kiszabását, a felfüggesztett szabadságvesztés utólagos végrehajtásának elrendelését és mindkét gyermeke feletti szülői felügyeleti jogának megszüntetését indítványozta.

 

Nem váltották ki a gyógyszert, tüdőgyulladást kapott a gyerekük

A Sárvári Járási Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat azok ellen a szülők ellen, akik nem váltották ki a gyógyszert beteg gyermeküknek, akit végül tüdőgyulladás miatt mentővel kellett kórházba szállítani 2017. januárjában.

A vádirat szerint a nyolc éves gyermek napok óta csúnyán köhögött, majd amikor be is lázasodott, hazaküldték az iskolából.

Az anya másnap elvitte a gyermeket a háziorvoshoz, azonban az élettársa egyetértésével a felírt antibiotikumot nem váltotta ki és a gyermek lázát sem csillapította, sőt a következő napon ismét elküldte őt az iskolába. A gyermek ott rosszul lett, lázasan az asztalra borulva feküdt és fejfájásra panaszkodott, ezért felhívták az anyát, aki hazavitte őt.

A vádlottak továbbra sem váltották ki a gyógyszert és három nap múlva ismét elküldték a gyermeket az iskolába. A gyermek ekkor már nagyon rosszul volt, remegett, lázas volt, rázta a hideg és fájlalta a végtagjait. Az iskola értesítette a védőnőt, aki otthonában meglátogatta a családot és felhívta a vádlottak figyelmét arra, hogy váltsák ki a gyógyszert, adjanak a gyermeknek lázcsillapítót, másnap pedig mindenképpen keressék fel a háziorvost.

A vádlottak nem vitték el a gyermeket a háziorvos másnapi rendelésére, ezért ő a lakásukban kereste fel őket. A vádlottak a gyógyszert még ekkor sem váltották ki és lázcsillapítót sem tudtak bemutatni, ezért a háziorvos mentőt hívott.

A kórházban megállapították, hogy a gyermek tüdőgyulladást kapott, ami miatt két hétig szorult kórházi kezelésre.

A Sárvári Járási és Nyomozó Ügyészség a rovott múltú apával szemben végrehajtandó börtönbüntetés, míg az anyával szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.