Szerző: 112Press 2020. augusztus 09.

Videó: Kihúzással magasítható útszéljelző oszlopok

Korábban kérdezték olvasóink, hogy miért van kupak néhány útszéljelző, vagy más néven vezetőoszlopon? Nemrégiben olyan balesetnél voltunk, ahol ilyen oszlopok voltak, így ha megkésve is, de elmagyarázzuk és videón mutatjuk meg, mik ezek.

Kihúzható útszéljelző oszlop

Ezeknek az oszlopoknak nem csak rossz látási viszonyok között, éjszaka, ködben, hófúvásban van komoly szerepük, de a hétköznapokban is hasznos jelzést nyújtanak a sofőröknek az út vonalvezetését illetően, még akkor is, ha egy rutinos sofőrnek szinte fel sem tűnik a jelenlétük.

Az olvasóink által kérdezett „kupakos” oszlopok extra funkcióval bírnak. Kihúzással egy pillanat alatt fixen magasíthatók. Ennek hófúvásos, vagy vízátfolyásos szakaszokon lehet jelentősége, hiszen akkor is jól látszik, merre van az út, ha a hóátfúvás már betemette az árkokat és minden hófehér.

A vezetőoszlop kihúzott állapotban

Bár videónk nem tudományos alaposságú, sőt, kifejezetten elnagyolt, de azért a kérdésre remélhetőleg választ ad.

 

 A vezetőoszlopokról, szakszerűbben

A vezetőoszlopok az útfelület széleit jelző, optikai vezetést nyújtó úttartozékok, megkönnyítik a sofőröknek az információk feldolgozását.

A vezetőoszlopok speciális elemek, mivel külön jelzésük van a nappali és külön az éjszakai vezetés számára. A vezetőoszlopokat az útpálya mindkét oldalán, az útpadka szélén helyezik el.

Függőleges kialakításukkal kihangsúlyozzák az út vonalvezetésének távlati képét, és elősegítik a járművezetők jobb térérzékelését. A vezetőoszlopok méreteit az szabja meg, hogy a pályáról letérő járművekben kárt ne tegyenek, ütközéskor könnyen kitörjenek. Az optikai vezetőhatás érdekében lényeges, hogy a járművek felé a legnagyobb felületüket mutassák. Ezt a két követelményt a lekerekített sarkú háromszög keresztmetszet elégíti ki.

Régebben vasbeton vezetőoszlopokat alkalmaztak, manapság a legelterjedtebb a műanyag vezetőoszlop. Az oszlopok színe fehér, felső részükön egy fekete sávval, amely az út tengelye felé lejt. Az éjszakai vezetőhatást fokozzák a fekete sávon elhelyezett fényvisszaverő felületek. Ezek készülhetnek: • fényvisszaverő fóliából; • üveg- vagy műanyag prizmából.

A fóliák az út jobb oldalán piros (esetleg sárga), a baloldalon fehér színűek. A páros számú százméteres szelvényeket (2, 4, 6, 8) is fel kell tüntetni a vezetőoszlopokon. Ez az útfenntartás számára, valamint a balesetek pontos helyének megállapítására szükséges. A jelzés öntapadó, zöld, nem fényvisszaverő fóliából készül.

A vezetőoszlopokat a burkolat szélétől az oldalakadály-távolságra, a burkolatlan padkasávban kell felállítani. Az oszlop útpálya felőli éle a korona élétől az úttengely felé 0,5 m-re (0,25 m-re) kerüljön, valamint a burkolat szélétől oldalirányban mért legkisebb távolsága 1,5 m legyen. Vezetősáv esetén a távolságot ezek belső, az úttengely felé esőszélétől kell mérni. Leállósáv esetén a távolság 0,5 m lehet a sáv szélétől mérve.

A vezetőoszlopokat azokon a szakaszokon is el kell helyezni, amelyeken vezetőkorlátok is vannak. Ilyenkor az oszlopok belső élét a korlátgerenda mögé, annak hátsó síkjához állítjuk.

A vezetőoszlopokat magasság tekintetében egymáshoz igazítva kell elhelyezni. Az oszlopok szabad magassága 1,0 m. Ezt a burkolat szélének szintjéből kell mérni. A vezetőkorlátok mögé elhelyezett oszlopok ennél magasabbra kerülhetnek.

Kihúzott, megmagasított útszéljelző oszlop

A vezetőoszlopok közötti távolság az egyenes és közel vízszintes szakaszokon 50 m. Azokon a szakaszokon, ahol gyakori a köd vagy a hófúvás, ezt a távolságot 25 m-re lehet csökkenteni.

Autóbuszöböl és leálló hely mellett nem kell vezetőoszlopokat elhelyezni. Autópályákon az elválasztó sávban a vezetőoszlopokat a vezetőkorlátra kell erősíteni. A fényvisszaverő fólia ebben az esetben a baloldalon is piros.

(Forrás)


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.