Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2014. november 19.

Készítsük fel járműveinket a téli időszakra

A késő őszi, téli hideg időjárás beköszöntével az utak nedvessé, csúszóssá válnak, mi több, olykor havas, hónedves útviszonyok nehezíthetik a közlekedést. Ebben az időszakban jelentősen csökken a közlekedés biztonsága, ezért fontos, hogy autóinkat is felkészítsük a megváltozott időjárási-, illetve útviszonyokra.

Az őszi-téli útviszonyok között az autók nem úgy reagálnak a sebességre, vezetési stílusra, mint nyáron, hamarabb megcsúszhatnak, és ez könnyen balesethez vezethet. Ilyenkor nem elég csupán az odafigyelés és a körültekintés, hogy biztonságosan közlekedjük az utakon, járműveinket is fel kell készíteni a megváltozott útviszonyokra. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a balesetek megelőzése érdekében a következőkre hívja fel az autósok figyelmét:

  • Cseréljük le a gumiabroncsokat téli gumira! A téli gumik használata a jobb tapadásnak köszönhetően nagyban növelheti a közlekedés biztonságát a havas, jeges, csúszós útviszonyok között.
  • Vigyük el a szervízbe az autónkat, ellenőriztessük az akkumulátor állapotát, a fűtést, termosztátot, kerekeket, a hűtőfolyadék szintjét, hány fokot bír a fagyálló folyadék és az ablakmosó folyadék!
  • Ellenőrizzük a fényszórókat, tartalékizzókat, a vészvillogó megfelelő működését!
  • Cseréljük le az ablakmosó folyadékot téli, fagyálló ablakmosóra, így megelőzhető, hogy az ráfagyjon a szélvédőre!
  • Ha hosszabb útra indulunk, tartsunk az autóban láthatósági mellényt, vizet, takarót, elemlámpát és feltöltött mobiltelefont, hiszen az időjárási körülmények hirtelen megváltozhatnak, és rendkívüli közlekedési viszonyok alakulhatnak ki!

Ne felejtsük, hogy autóink téli felkészítésével jelentősen csökkenthetjük a balesetek kockázatát!

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.