Szerző: 112Press 2019. október 12.

Képrejtvény: Mi a közös és egyben ijesztő az alábbi portrékban?

Mutatunk néhány portrét és eláruljuk, hogy milyen komoly veszélyt jelentenek a magyarokra is. De vajon kik ők és mi az a veszély?

Mutatunk olvasóinknak néhány felvételt. Kérjük nézzék meg őket és próbálják kitalálni, mi a közös a portrékon látott emberekben?
 
portrek
 
Kérjük próbálják felmérni azt is, mennyire lehetnek szimpatikusak? Milyen foglalkozást képzelnek el nekik? Összeállításunk végén eláruljuk, mi a közös bennük és kik ők...
 
11
 
A megfejtés: ez a közös a portrékban
 
Valószínűleg sokan találták szimpatikusnak a képeken látható embereket és ha az Interneten találkoznak velük, akkor elolvasnák, amit mondanak, hozzászólnak a különböző témákhoz.
 
Csakhogy...
 
Az általunk bemutatott emberek soha nem léteztek. Az összes képet mesterséges intelligencia állította elő, a másodperc tört része alatt. Emberek ezreinek, tízezreinek tulajdonságaiból mixelte ki az adott portrét, mi pedig a "késztermékből" válogattunk, de ha ez nem lenne elég, folytathatnánk a "játékot" a végtelenségig. (A generátort már bárki tesztelhet ide kattintva.)
 
Minden földrész megkapja a népekre jellemző kamu profilképeket
 
De mégis hol találkozhatunk ezekkel a soha nem élt emberekkel és miért állítjuk, hogy veszélyesek? Valójában nem a képek veszélyesek, hanem azok, akik használják ezeket. Internetes fórumok, közösségi oldalak trolljai, bajkeverői jelennek meg a szimpatikus képek mögött, kitalált névvel, kamu foglalkozással, hogy aztán szétrombolják, eltérítsék a beszélgetést, befolyásolják annak menetét, megfélemlítsék, elbizonytalanítsák és nevetségessé tegyék a hús-vér hozzászólókat.
 
Olyan kis aranyos, pedig még meg sem született...
 
Egy-egy felkészültebb és jellemzően fizetett troll akár 10-15 profilt is kezel egyidőben, azaz az alap felvetésre ír valami elterelést, amire hamarosan többen is egyetértően reagálnak, miközben az összes hozzászólást ugyanaz az ember írja.
 
Szerencsére a hazai trollfarm szörnyszülöttjei viszonylag könnyen felismerhetők még, jövőre azonban már egyre nehezebb dolga lesz azoknak, akik ki akarják szűrni az ilyen dezinformátorokat. Alapból gyanús, ha valakinek egyetlen arcképe van, az sem felismerhető környezetben és a megadott település, iskola, munkahely egyetlen ismerős arca sem bukkan fel a képein. A legtöbb troll minimális ismerőssel és valamilyen hétköznapi borítóképpel (állat, táj, szép autó, vagy éppen gyerek stock-fotó) rendelkezik. A megosztásai között internetes játékok, szerencse üzenetek, giccses idézetek, vagy politikai mondandó dominál.
 
21
 
Sajnos az internetezők jelentős része egyértelmű jelek alapján sem képes felismerni a trollokat.
 
Ugyan mi az idénre vártuk már az ún. deep fake berobbanását, de jövőre már valószínűleg nem ússzuk meg. Ez többek között olyan videókat, azaz mozgóképeket jelent, ahol a kiszemelt áldozat videón szólal meg, gesztikulál és elmondja a kompromittáló üzenetet, miközben az egészet számítógép generálja begyűjtött arcképekből és az illetőről készült videók alapján. (Az év elején teszteltük mi is a rendszer működését és sajnos az a neten jellemző kis felbontású fotók alapján is meglepően jó végeredményt produkált.) A rendszer gyenge pontja még a hang, de már ez sem jelent sokáig problémát.
 
Mutatunk olyan képet, ahol a mesterséges intelligencia egyértelműen hibázott. Ilyenből egyre kevesebb lesz:

Ez a kép nem sikerült, a mesterséges intelligencia még nem tökéletes
 
Jövőre már várható az is, hogy a trollfarmok kreálmányai önjáróak lesznek, azaz olyan műveleteket végeznek, amelyek nem követelnek meg komoly gondolkodást. Pl. maguktól osztanak meg bejegyzéseket, felveszik ismerősnek trolltársaikat, őket köszöntik a "születésnapjukon", esetleg egyszerű csevegést is folytatnak velük, megvitatják az új családi képeket (amiket természetesen számítógép generál), megdícsérik a másik haját stb. A lényeges hozzászólásokhoz viszont még mindig kell majd a hús-vér ember. Még kell...

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.