Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2016. február 05.

Kemenesmagasi óvodában riasztott a szén-monoxid-érzékelő

Kemenesmagasi óvodában riasztott a szén-monoxid-érzékelő

A hatályos jogi szabályozás értelmében szén-monoxid érzékelőt kell elhelyezni többek között azokban a bölcsődékben, óvodákban és iskolákban ahol nyílt égésterű tüzelő-fűtő berendezés üzemel. A szén-monoxid érzékelők beszerelésének támogatása érdekében az Országos Tűzmegelőzési Bizottság 2013 áprilisában osztott ki ilyen berendezéseket, amelyek közül az egyik jelzett be a Kemenesmagasi Manóvár Óvodában.

Az óvoda kazánhelyiségében elhelyezett érzékelő jelzésének, illetve az óvónők felkészültségének köszönhető, hogy nem esett baja annak a huszonkét óvodás gyermeknek és négy gondozónőnek, akik a kemenesmagasi óvodában töltik mindennapjaikat.

Az érzékelő nem sokkal egy óra előtt kezdett sípolni, erre lettek figyelmesek az óvónők. Azonnal értesítették a tűzoltókat, összeterelték a gyermekeket, és rendezett sorokban elhagyták az épületet. A celldömölki önkormányzati, valamint a pápai hivatásos tűzoltók vonultak az esethez. Az elvégzett mérések alapján a tűzoltók megállapították a szén-monoxid jelenlétét a kazánhelyiségben, mi több, egyre emelkedő értéket mutattak a műszerek.

A tűzoltók lekapcsolták a kazánt, elzárták a gázt, átszellőztették az épületet, valamint intézkedtek a gyermekek ideiglenes elhelyezéséről. A celldömölki járási katasztrófavédelmi megbízott felvette a kapcsolatot a polgármesterrel, aki a helyi házasságkötő teremben biztosított helyet az óvodásoknak. A polgármester a mai napra, a teljeskörű felülvizsgálat idejére, rendkívüli szünetet rendelt el az óvodában.

Ha egy jól megválasztott szén-monoxid-érzékelő készüléket az előírások szerint használunk, a megfelelő helyre helyezünk el, kellő figyelmet tulajdonítunk a jelzésének, akkor – ahogy ebben az esetben is történt –, életeket menthet!

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a fűtőberendezések rendszeres felülvizsgálatára, lehetőség szerint szerezzenek be és szereljenek fel otthonukban szén-monoxid-érzékelő készüléket, amely nagy mértékben hozzájárulhat az otthon, a család biztonságához!

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.