Barion Pixel
Szerző: ORFK / 112Press 2017. április 03.

A "Kék bálna" öngyilkosságokról szóló hírek apropóján szólal meg a rendőrség

A napokban különböző forrásokból olyan hírek jelentek meg, amelyek egy, az interneten szerveződő, öngyilkosságra felhívó, abban segédkező jogellenes tevékenységre hívták fel a figyelmet. A rendőrségre - az elmúlt hónapokban - nem érkezett bejelentés az ún. „Kék Bálna” csoport tevékenységével, illetve annak a magyarországi fiatalokra gyakorolt végzetes hatásával kapcsolatosan.

Sok szülő osztotta meg az elmúlt hónapokban a  Kék bálna öngyilkosságokról szóló, gyakran szenzációhajhász cikkeket. Nekik mindenképpen ajánljuk az urbanlegends.hu jól összeszedett írását a témában. De hogy árnyaljuk is a képet, felelevenítünk egy évekkel ezelőtti Vas megyei bűncselekményt is, ahol egy vasi fiatalember sikeresen adott tanácsot fiataloknak az öngyilkossághoz. Az emberkerülő fiatalember nagyapja halála után "fordult be", közvetlen hozzátartozói pedig nem sejtették, hogy halálba segít másokat. A tanulságos történet itt olvasható.

A lényeg: nem külföldi "háttérhatalmak ármánykodásától", "titkos szekták bájitalaitól elkábított tiniktől", vagy rejtélyes szimbólumok által agyra gyakorolt hatástól kell leginkább tartani. A fiatalokkal  beszélgetni kell és meg kell hallgatni a panaszaikat, vagy burkolt segélykiáltásaikat. Az elmúlt években egyre többször találkozunk az olcsó drog, a herbál, vagy biofű hatása alatt öngyilkosságot elkövető tinikkel is. Van, aki a tizedikről ugrott nekifutásból, egy másik fiatal a negyedikről vetette magát a mélybe, szintén herbál hatása alatt. Beszélgettünk olyan diákokkal is, akiknek az osztálytársuk lett öngyilkos. Utólag már megértették, hogy társuk három hónbapig célzott rá, hogy öngyilkos lesz, de nem vették komolyan. Végül "bizonyított". A temetésénél viszont már késő volt azon töprengeni, mit lehetett volna másképp tenni.

A net fenyítése a cél?

Egyes vélemények szerint a "Kék bálna" halálok nagy része ellenőrizhetetlen és feltehetőleg kitaláció. A távlati cél pedig az Internet használatának megszigorítása lehet, hiszen az majd a "fiatalok védelme érdekében" történik. A legjobb védekezés - ahogy azt már említettük -, ha a szülők beszélgetnek gyermekükkel. A következőkben a rendőrség által összeállított tanácsokat adjuk közre.

A rendőrség közleménye

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy az online világban, az interneten számos veszéllyel találkozhatunk, bűncselekmények, szabálysértések áldozataivá válhatunk, de mi is árthatunk másoknak.

Rendkívül fontos a tudatos internet-használat, mind a fiatal, mind pedig a felnőtt korosztály tekintetében. A legsérülékenyebbek a gyermekek és a fiatalok, ezért a felnőtt társadalom irányukba felelősséggel tartozik.

Fontos, hogy a betartsuk és betartassuk a biztonságos netezés szabályait. Ebből néhány:

  • számos olyan program van, amely védelmet biztosít, és biztonságos böngészést tesz lehetővé: erről az internetszolgáltatónk, valamint az általunk használt programok nyújtanak információt;
  • a szülők meghatározhatják, hogy a gyermekek milyen oldalakat látogathatnak meg, vagy mennyi időt tölthetnek a neten;
  • a közösségi oldalakon létrehozott profilokon a lehető legkevesebb információt adjuk meg magunkról; semmilyen formában ne osszuk meg például lakcímünket, telefonszámunkat, vagyoni vagy éppen egészségügyi helyzetünk adatait;
  • ne töltsenek fel magukról vagy ismerőseikről, barátaikról olyan képeket, amelyekkel méltatlan helyzetbe hozzák saját magukat, vagy ismerőseiket; a személyiségi jogok a neten is élnek.

 

Beszélgessünk a gyermekekkel a világhálón látottakról, hallottakról (ahogy a mesékről is). Célszerű megkérni a gyermekünket arra, hogy időnként mutassa meg a profiloldalát. A szülők vegyenek részt a gyermek virtuális éltében is. Mindezt akkor lehet megvalósítani, ha a szülő és a gyermek között kialakul egy kölcsönös bizalom. Ehhez az szükséges, hogy nap, mint nap szakítsanak időt gyermekükre, bizalmas beszélgetésre, közös időtöltésre függetlenül attól, hogy a gyermek apróbb, vagy már lázadó tizenéves.  

A rendőrség iskolai programjainak része a biztonságos internetezésre, az online veszélyekre való felhívás, a gondok és problémák interaktív megbeszélése. A biztonságos internethasználattal kapcsolatban készült tájékoztató a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/februar-7-a-biztonsagos-internet-napja oldalon érhető el.

Ha további információra van szükségük, forduljanak bizalommal a rendőrség bűnmegelőzési egységeihez.

A tudatos internethasználattal és a segítség számtalan lehetőségével találkozhatunk még többek között az alábbi oldalakon:

  • a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány (http://www.kek-vonal.hu/index.php/hu) honlapon, ahol chatelve is értekezhetnek, de a 06-1-116-111-es telefonszámon is elérhetőek
  • a biztonságos internetezéssel kapcsolatban hasznos információk találhatók az alábbi honlapokon:   http://saferinternet.hu/ http://www.biztonsagosbongeszes.org/
  • káros tartalmakról a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság a http://internethotline.hu oldalon várja a bejelentéseket.


    Címlapképünk illusztráció. A kép forrása: rferl.org

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.