Barion Pixel
2015. április 10.

Katonai megemlékezés érdekességekkel, adalékokkal

A II. Világháború befejezésének 70. évfordulójáról és a III. hadtest doni frontra indulásáról is megemlékeztek Szombathelyen. A rendezvény több érdekességet is tartogatott a jelenlévőknek. Elsőként egy rendhagyó parancsfelolvasásra került sor. A Szombathelyre bevonuló Vörös Hadsereg a "békét" hozta a városba, hallgassák csak, milyen áron…

Az első számú napiparancs bizakodásra adott okot a szombathelyieknek. A város új katonai parancsnoka, Efendiev alezredes a normális rend fenntartása érdekében elrendelte, hogy minden polgári hatóság folytassa kötelessége teljesítését. A kereskedők és iparvállalatok tulajdonosai is folytassák tevékenységüket, az árakkal kapcsolatban pedig a Vörös Hadsereg bevonulása előtti árak számítottak irányadónak. Ezzel egy időben az alkoholok árusítását betiltották. Az iskolák, egészségügyi és kulturális intézmények működésének biztosítására is kitért a parancs.

A II. Világháború befejezésére és a III. Hadtestre emlékeztek SzombathelyenTalán meglepőnek tűnhet, hogy az istentiszteletek megtartásának nem volt akadálya. A fegyvereket, rádiókat be kellett szolgáltatni. A raktárhelyiségekben található javak a szovjet hadsereg tulajdonába kerültek. Az éjszakai elsötétítés mellett a közlekedést 5 és 22 óra között engedélyezték. Mindezt a szovjet katonai egyenruhában bemasírozó Tóth Róbert muzeológus tolmácsolásában hallhattuk, jellegzetes orosz akcentussal.

Ezután dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere beszélt a II. Világháború végéről, az áldozatokról, károkról és arról, hogy 1945. április 8-án nem köszöntött be a béke kora a vasi megyeszékhelyen, az ötödik legnagyobb kárt elszenvedett magyar városban. (Második videónkban 4:55-től)
 

Rendhagyó történelemóra

Dr. Kövér István, a Recski-Szövetség Nyugat-Dunántúli Szervezetének elnöke beszédében érdekes adalékokkal szolgált a háború utáni helyzetről és arról, mi mindent tekintett trófeának, azaz hadizsákmánynak a szovjet hadsereg. Szombathely élelmiszerraktáraiból pl. az első nap zsákmányoltak 4390 tonna élelmiszert.(!) (A videóban 16:46-tól kezdődik a beszéd)
 

 

A nyomorult III. hadtest, amiről senki nem beszél

Egy emberi közjátéknak is szemtanúi lehettünk, amint Jagadics Péter nyá. alezredes jelentett néhai Szakály Gyula tizedesnek. A doni poklot megjárt katona 83 éves korában nyilatkozott a Vas Népének és megemlítette, hogy a "nyomorult III. Hadtestről senki nem beszél". Ennek a mondatnak az utóéletéről szól harmadik videónk.

 

A rendezvény a szombathelyi vasútállomáson Szabó László alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály osztályvezetőjének megemlékező beszédével folytatódott, majd megkoszorúzták a III. hadtest doni frontra indulásának emléktábláját.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.