Barion Pixel
Szerző: Magyar Közút /Országos Meteorológiai Szolgálat /112Press 2018. november 26.

Jelentősebb mennyiségű friss hó hullhat a következő napokban a magasabban fekvő területeken

Az előrejelzések alapján Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye főleg magasabban fekvő, hegyvidéki területein jelentősebb mennyiségű friss hó hullhat. Ezen kívül a következő napokban a Bakonyban várható még számottevő havazás, az ország többi területein csak kisebb, lepel vastagságú hótakaró alakulhat ki. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei a következő napokban is 12 órás váltott műszakokban dolgoznak majd a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon, de a közlekedőknek érdemes lesz fokozott óvatossággal vezetniük az intenzívebb havazásban érintett területeken.

A meteorológiai előrejelzések alapján hétfő estétől a Zemplénben, illetve a Soproni- és Kőszegi-hegységben, majd általában az Északi-középhegységben az esőt havas eső, hó váltja fel, sőt a Zemplén és a Bükk egyes részein átmeneti ónos csapadék sem kizárt. Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén hétfő késő estétől síkvidéken is havazásba válthat az idő. Az intenzívebb havazásban érintett területeken, főleg az Alpokalján, a Bakonyban, a Mátrában, a Bükkben és a Zemplénben alakulhat ki jelentősebb mennyiségű friss hó hétfő estétől szerda reggelig.

Hóátfúvás Söpténél

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei a következő napokban is 12 órás, váltott műszakokban, 0-24 órás szolgálatot biztosítva végzik a szükséges téli útüzemeltetési feladatokat és annak koordinációját. A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat az előírások szerint az egyes útszakaszok forgalomnagysága és az úthálózatban betöltött szerepük szerint látják el: először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követik a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése. A téli üzemeltetési rend bevezetése, vagyis november 10-e óta egyébként országosan közel 2100 tonna útszórósót és csaknem 81 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a téli feladatok végzése során a közútkezelő munkatársai. A havazás előtt a lehetséges helyszíneken a megelőző sószórást is elvégzik a szakemberek, ugyanakkor ezt a folyamatos esőzések nehezítik, mivel a kijuttatott preventív szóróanyagot a csapadék lemossa a burkolatról.

Videón mutatjuk az Magyar Közút eszközparkját Szombathelyen

A szakemberek arra figyelmeztetik az autósokat, ha még mindig nem tették meg, akkor a nyári gumijukat mindenképpen cseréljék téli közlekedésre alkalmas abroncsokra. A téli gumik tapadása ugyanis nagyságrendekkel jobb, téliesebb útviszonyoknál így az autók féktávjának hossza, és ezzel együtt a balesetek kockázata is csökkenthető.

A közlekedők az intenzívebb havazásban érintett területeken várhatóan hosszabb menetidővel számolhatnak, ezért érdemes lesz időben elindulniuk, utazás előtt pedig hasznos, ha a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának weboldalán, a www.utinform.hu oldalon tájékozódnak az aktuális út- és látási viszonyokról, valamint forgalmi helyzetről. A friss baleseti és torlódással kapcsolatos hírek itt érhetőek el: https://utinform.hu/hirek/balesetek-torlodasok-rendkivuli-kozlekedesi-esemenyek-2. Míg reggel 5 és este 22 óra között, nagyjából 3 óránként a következő linken országos, átfogó összesítéseket olvashatnak a közlekedők az időjárási helyzethez kapcsolódó útállapotokról: https://utinform.hu/hirek/ut-es-latasi-viszonyok-a-kozutakon-2017-2018.

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. téli üzemeltetési feladataival kapcsolatos gyakori kérdés-válaszokat, valamint a közlekedők számára további hasznos téli tanácsokat a társaság megújult weboldalán itt érhetnek el az érdeklődők: http://internet.kozut.hu/teli-uzemeltetessel-kapcsolatos-informaciok/#more-886.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése Magyarország területére 2018.11.27. kedd éjfélig

 

Ma éjfélig további jelentős mennyiségű csapadék (10-15 mm) várható, döntően eső formájában. Kiemelten a hegyvidéki területeken rossz látási viszonyokra, helyenként sűrű ködre lehet számítani.

A ma esti, késő esti óráktól az Északi-középhegyégben (kiemelten Bükk, Mátra, Zempléni hegyég) és a Soproni hegyégben az esőt havazás válthatja fel, amely az éjféli óráktól ezeken a részeken síkvidéken is egyre inkább jellemző lehet, azonban ezzel együtt várhatóan a csapadékintenzitás csökken, illetve tovább csökken. A csapadék előreláthatólag kedd éjfélig folytatódik, azonban ennek intenzitása általában gyenge lesz, csak időnként és helyenként valószínű közepes intenzitás. Kedden napközben a csapadék halmazállapota a Dunántúl nyugati felében, illetve az ország északkeleti harmadában egyre nagyobb területen lehetne síkvidéken szilárd halmazállapotú és az idő előrehaladtával dél felé terjeszkedve az ország egyre nagyobb területén jellemző lehet az esti órákig. Összességében azonban a csapadékintenzitás függvényében eső, havaseső, havazás is előfordulhat, napközben síkvidéken a jellemzően nulla fok feletti hőmérsékletek mellett tartósan gyarapodó hó nem valószínű. Kedd éjfélig általában kb. lepel-3 cm hó hullhat északkeleten és a Dunántúl északnyugati felében, síkvidéken 5 cm-t meghaladó hó sehol nem valószínű. Az Északi-középhegységben, kiemelten a Bükk, Mátra, Zemplén térségében, illetve a Bakonyban kb. 350-400 méter felett 5-15 cm hó hullhat kedd éjfélig. Kedden napközben északnyugaton és északkeleten kis területen egy-egy 60-65 km-s széllökés előfordulhat északnyugati, illetve északkeleti irányból.

Képeink illusztrációk!

 
 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.