2015. február 09.

Jégről mentési gyakorlat az Abért-tónál

Hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók, valamint a Borostyánkő Mentőcsoport kutyás felderítő egysége is részt vett azon a jégről mentési gyakorlaton, melyet február 7-én tartottak a Lukácsháza mellett található Abért-tó jegén.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt jelentőséget fordít a jégről mentési gyakorlatok végrehajtására, hiszen az emberek többsége nem veszi komolyan a jégen tartózkodással járó kockázatot.

A téli időszakban sok kiránduló próbálja ki, milyen vastag is az Abért-tó jege. Sok arra járó turista élvezi a jég adta sportolási, szórakozási lehetőségeket, korcsolyáznak, szánkóznak, csúszkálnak, horgásznak a befagyott tavon. Nem egyszer elfelejtik azonban, hogy a jég nem mindig biztonságos, és hamar megtörténhet a baj.

abertjegrolment2015

A korábbi sárvári gyakorlathoz hasonlóan az ilyen esetekre készültek fel a szombathelyi hivatásos, kőszegi önkormányzati és a kőszeghegyaljai önkéntes tűzoltók. A gyakorlaton, melyen közel ötven fő vett részt, a Szombathelyi Járási Borostyánkő Mentőcsoport kutyás felderítő egysége is segédkezett.

abertjegrolment2015.1

A feladat ezúttal sem csupán a jégről mentés sajátos biztonsági szabályainak elsajátítása volt, hiszen az elméleti felkészítést gyakorlat is követte. Az elképzelt szituáció szerint egy eltűnt személy felderítéséhez riasztották a tűzoltókat, aki eltűnésekor megfelelő horgászhelyet keresve a tó jegén sétálgatott, és feltehetőleg a vízbe esett. A tűzoltók átvizsgálták a tó környékét, a tó teljes területét, a Borostyánkő Mentőcsoport keresőkutyája pedig a part mentén, egészen a tóig követte az eltűnt személy nyomát. Miután a kutya jelezte, hogy a szagnyom megszűnt, a tűzoltók mentőstég segítségével átjuttatták a kutyát a közeli szigetre, ahol végül épen és egészségesen találta meg a keresett horgászt.

abertjegrolment2015.2

A tűzoltók begyakorolták a speciális biztonsági szabályokat, illetve a különleges felszerelések használatát, feladataikat pontosan és gyorsan hajtották végre, így az elöljáró „MEGFELELT”-re értékelte a gyakorlatot.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.