Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály 2022. augusztus 16.

Szubjektív: Magyar fejlesztésű szoftver mentette meg az idei képfelvételeinket

Előre szólunk, hogy ez nem fizetett hirdetés, hanem inkább jelzés azoknak, akik hasonló cipőben járnak és sok adattal dolgoznak. Az eredeti mellé mindig kell egy másolat. A csendben, de gyorsan haldokló merevlemezünkre egy szoftver figyelmeztetett bennünket.

Gőzerővel sajnos nem, de aktív hűtés mellett folyik az idén készült felvételeink kényszer-biztonsági mentése, miután a magyar fejlesztésű Hard Disk Sentinel szoftver jelezte, hogy komoly gond van a fél éves, 5 TB kapacitású merevlemezünkkel.

Alap esetben nem esnénk kétségbe, hiszen ott a 12 TB-os hálózati tároló, NAS, amire rendszereseen készül biztonsági másolat az új adatokról. Csakhogy itt is van DE...

ssd

A NAS néhány hete másfél métert zuhant egy baleset következtében és a mozgó alkatrészekkel felszerelt merevlemezek nem díjazzák az ilyesmit.A mi tárolónk sem vészelte át ezt a traumát, így egyrészt az eset után nem készült biztonsági mentés, másrészt sok adat csak erdetiben maradt meg.

És itt jön a képbe Murphy. A friss képeket, videókat tartalmazó 5 TB-os merevlemez az elmúlt napokban csendben haldokolni kezdett. Nincs hivalkodó jele ennek a romlásnak, csak használat közben vannak komoly teljesítmény-visszaesések, de ez fel sem tűnik, ha nem nézi valaki folyamatosan az átviteli adatokat.

A Hard Disk Sentinel jelezte, hogy komoly gond van az 5 TB-os tárolónkkal

A merevlemezünk néhány nap múlva jó eséllyel már használhatatlan lesz (a biztonsági mentés alatt már elkezdett ciccegni, cirregni, zizegni), ezért is fontos, hogy az évekkel ezelőtt telepített Hard Disk Sentinel nevű program időben felhívta a figyelmünket a veszélyre. Így megkezdhettük a biztonsági mentés készítését, előre véve a legfontosabb adatokat.

A program magyar fejlesztés és ebben az esetben konkrétan nagyon sokat köszönhetünk annak, hogy közel nyolc éve megvásároltuk. A fejlesztővel, vagy a céggel semmilyen módon nem vettük fel a kapcsolatot azóta, viszont így kívánjuk megköszönni a számunkra rendkívül fontos adatok megmenekülését.

Az esetünk legyen tanulság másoknak is.
 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.