Barion Pixel
2015. május 21.

Hadikártya bajnokság Szombathelyen - videó

Az első világháborúban használt magyar kártyapakli másolatával, az ún. hadikártyával rendez bajnokságot ma délután a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület. Videónkban Dr. Isaszegi János nyá. vezérőrnagy beszél az előzményekről.

Az I. Világháború idején kiadott hadsegélyező kártyák célja a háborúban árván maradtak megsegítése volt. A segítő szándékú játékkártyákat Piatnik Ferdinánd és fiai kártyagyárában adták ki 1917-ben. A Nagy Háború kitörésének 100. évfordulója kapcsán merült fel, hogy újra ki kellene adni a hadikártyákat, ezért a Zrínyi Kiadó és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum vezetése megkereste a Piatnik cég mai vezetését és sikerült újra kiadni hadsegélyező kártyákat, amelyek ezúttal is jótékony célt szolgálnak. 

A kártyajátékokat sokan kedvelik, kortól, nemtől, szakmától függetlenül, számtalan fajtát ismerünk, az egyik legnépszerűbb játék az ulti. Ez, akárcsak a többi kártyajáték a szellemi sportok közé sorolható. A Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület a Honvédelem napján a korábbi évekhez hasonlóan ulti-versenyt, úgynevezett hadikártya bajnokságot szervez, nem csak katonáknak. A versenyt a Vasi Honvéd Bajtársi egyesület „bázisán” szervezik (Szombathely, Kisfaludy S.u.1.), a győztes hazaviheti a vándorserleget, amelyet tavaly adtak át először.

Hadikártya bajnokság Szombathelyen



A felvételek a 2014-es bajnokságon készültek.

 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.