Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2016. február 23.

A gyakorlat szerint falomlás és tűz a kulturális központban

Nagy erejű földrengés rázta meg ma délután Szombathelyt, melynek következtében beomlott az AGORA Savaria Kulturális Központ pincéje és lángok csaptak fel az épületben. Így szólt a február 23-ai megyei ellenőrző gyakorlat feltevése, ezen szituáció köré épültek a feladatok.

A szombathelyi, a sárvári és a körmendi hivatásos tűzoltók, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is részt vett azon a gyakorlaton, melyet ma délután tartott a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az AGORA Savaria Kulturális Központban.

1

A gyakorlaton a tűzoltóknak a mentőkkel, a rendőrséggel és a vöröskereszttel együttműködve kellett végrehajtani a feladatokat. A cél azon szituáció begyakorlása volt, hogy mire kell felkészülni és milyen körülményekre kell külön figyelmet fordítani a tűzoltóknak, ha egy esetleges földrengés miatt van szükség tűzoltásra, életmentésre.

3.

A feltételezés szerint a megyeszékhelyet sújtó erős földrengés hatására beomlott a színház színpad mögötti pincéje, ahol akkor épp két ember is munkálatokat végzett, ők feltehetően a romok alatt rekedtek, mi több, a földmozgás miatt elektromos zárlat keletkezett és tűz ütött ki a pincehelyiségben. Mindez még nem minden, az épület egy másik, a szellőzést biztosító helyiségében is károkat okozott a rengés, megsérült az elektromos hálózat és itt is felcsaptak a lángok. Utóbbi helyről négyen kiabáltak segítségért.

2.

A tűzoltók feladata az eltűnt dolgozók megkeresése, az épületben tartózkodók kimentése és a tűz eloltása volt. A gyakorlat végrehajtása során az ellenőrző elöljárók vizsgálták a tűzoltásvezető tevékenységét, a beosztások szervezését, a gépjárműfecskendők, valamint a magasból mentő szer felállítási helyének meghatározását, a mentési csoport munkáját.

4.

Ugyanakkor nagy hangsúlyt fektettek a kárhelykommunikációra, az egyéni védőfelszerelések használatára, a tűzoltási feladat végrehajtására, a biztonsági előírások betartására, valamint a társszervekkel való együttműködésre is. Szintén fontos kritérium volt a polgári védelmi szakterület értesítése és a lakosságvédelmi intézkedések gyors és szakszerű megtétele.

5.

Az egységek sikeresen teljesítették a rájuk bízott feladatokat, maradéktalanul betartották a biztonsági szabályokat, különösen figyeltek a gyors életmentésre és a szakszerű munkavégzésre, így az elöljárók „MEGFELELT”-re értékelték a gyakorlatot.

6.
Fotó: Csende Sándor tű.szds., Vas MKI

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.