Szerző: Vas Megyei Főügyészség /112Press 2018. július 13.

Girokopter baleset - vádat emeltek a pilóta ellen

Nagyfeszültségű tápvezetéknek ütközött egy girokopter még tavaly májusban Porpác közelében, a 88-as út mellett. A pilóta ellen vádat emeltek, a gép azonban jól vizsgázott. A nagyfeszültség és a zuhanás ellenére a férfi súlyosan, de nem életveszélyesen sérült meg a balesetben, viszont másokat is veszélyeztetett a szabálytalanságával.

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség a légi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki figyelmetlenül vezette a forgószárnyas repülőgépét és nekiütközött a Porpác-Csorna vasútvonal feletti nagyfeszültségű tápvezetéknek 2017. májusában.

 

A vádirat szerint a vádlott a megengedett repülési magasságnál alacsonyabban repült a 88. számú főút és a vasútvonal kereszteződésében kialakított vasúti átkelőhely felett, ezért a girocopter orrával nekiütközött a 11 méter magasságban húzódó 25000 Volt feszültségű tápvezetéknek, majd a 9 méter magasságban húzódó optikai kábelnek.

A girokopter osztrák pilótája súlyosan megsérült Fotó: Tánczos Mihály

Az ütközés következtében mindkét kábel elszakadt és visszacsapódó, valamint leeső darabjaik közvetlenül veszélyeztették a sínek mellett dolgozó két munkás testi épségét. A vádlott a repülőgéppel a szomszédos mezőgazdasági területre zuhant és súlyos sérüléseket szenvedett.

A baleset veszélyeztette a vasúti közlekedés biztonságát, mert az állomások és a közlekedési rend távvezérlése több mint öt órára megszakadt az érintett vasúti szakaszon. Ez alatt az idő alatt egyes személyvonatok kimaradtak, mások helyett vonatpótló buszok szállították az utasokat és jelentősek voltak a késések is.

giro1

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottal szemben pénzbüntetés és légi járművek vezetésétől eltiltás kiszabására tett indítványt.

Információink szerint a pilóta osztrák állampolgár.

Girokopter zuhant a 88-as út mellé
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.